”När SKR sviker måste riksdagen agera”

Ett porträtt av Tomas Antonsson och en genrebild av en man som faller ihop framför datorskärmen med händerna runt huvudet
Foto: Privat/AdobeStock

Tomas Antonsson kräver insatser av riksdagen för att få ner lärares arbetsbelastning.

”Genom hela avtalsrörelsen har Sveriges Lärare drivit kravet på nödvändiga regleringar av lärares uppdrag. SKR har däremot, från första yrkande till sista medling, visat sig helt ointresserade av att möta upp den verklighet våra medlemmar står inför”, skriver Tomas Antonsson, ordförande för Sveriges Lärare Gotland och delegat i avtalsdelegationen.

För ett litet tag sedan, på väg hem från ännu ett möte med Sveriges Lärares avtalsdelegation, författade jag i ren frustration ett öppet brev till Sveriges alla skolpolitiker. Brevet, som så småningom undertecknades av över 160 lokala företrädare för lokalföreningar i hela Sverige såväl som av förbundsordförande Anna Olskog, skickades direkt till samtliga ledamöter av riksdagens utbildningsutskott. 

Budskapet till politikerna var tydligt: få SKR att tänka om eller börja direkt att arbeta för ett statligt huvudmannaskap över skolan.

”Helt ointresserade”

Genom hela avtalsrörelsen har Sveriges Lärare drivit kravet på nödvändiga regleringar av lärares uppdrag. SKR har däremot, från första yrkande till sista medling, visat sig helt ointresserade av att möta upp den verklighet våra medlemmar står inför.

Inte vid något tillfälle har ens tillstymmelse till öppning funnits för att bemöta våra frågor, och vad medlarna lyckades skaka fram är att vi inte får det sämre än andra förbund inom offentlig verksamhet samt en ärligt talat rätt klen principöverenskommelse om fortsatta förhandlingar efter att lagstiftning kring regleringar eventuellt blivit verklighet. 

”Drägliga villkor”

En förutsättning för att den svenska modellen ska fungera är att båda parter har en vilja att komma överens. Vi har med SKR och Sobona som motpart mött vägs ände kring denna grundläggande förutsättning och måste istället rikta vårt hopp till att lagstiftaren hörsammar vår vilja om regler för drägliga arbetsvillkor.

Vi har mött vägs ände

Trots detta är ett nytt kollektivavtal, HÖK25, nu tecknat mellan oss och den motpart som ingen av oss önskar ha. Varför? Det enkla svaret är för att en majoritet av delegaterna bedömde att risken var stor att ytterligare konfliktåtgärder kunde äventyra den kommande propositionen som Bo Janssons utmärkta utredning ”Tid för undervisningsuppdraget” ligger till grund för, snarare än att driva den framåt.

”Intern svekdebatt”

Rätt eller fel får vi aldrig veta, men ingenting har pekat på att SKR plötsligt skulle hörsamma oss vid en eventuell konflikt och den interna svekdebatten hade inte blivit mindre efter ett nederlag vid genomförda stridsåtgärder. 

En förlorad strid alltså, men som jag ser det ännu inte en förlorad kamp. Nu stundar en spänd väntan och ett intensivt lobbyarbete för att tillse att riksdagen fattar beslut i riktning mot vad SKR är helt blinda för: nämligen skälig till för lärare att planera och genomföra undervisningen av Sveriges barn och unga. När SKR sviker måste riksdagen agera.

Tomas Antonsson, ordförande Sveriges Lärare Gotland och avtalsdelegat kommunal sektor

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

LÄS ÄVEN:

Tre ja - och ett nej – till Hök25

Inför slutspurten: Hon tar över som förhandlingschef

Nya siffror: Så mycket kan undervisningstiden minska

Avtalsstriden: Ökad splittring efter SKR-nej till lärarnas krav

Sprickan efter nytt NEJ – nu kallas medlare in