Jaara Åstrand kandiderar till ordförande: ”Känner energi”
Johanna Jaara Åstrand kandiderar till posten som ordinarie ordförande för Sveriges Lärare. Foto: Oskar Omne
Sveriges lärare
Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand kommer att kandidera till posten som ordinarie ordförande, vid den första reguljära kongressen i maj 2024.
Sedan tidigare står det klart att Åsa Fahlén avser att göra samma.
LÄS ÄVEN: 500 tjänster riskerar försvinna från grundskolan: ”Makabert”
I maj 2024 går Sveriges Lärares första ordinarie kongressen av stapeln, och det är slutet för övergångsperioden med dubbelt ordförandeskap. Det som idag delas av Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén.
Nu står det klart att Johanna Jaara Åstrand kommer att kandidera till ordförandeposten.
– Det är ett beslut som vuxit fram, dels på grund av det stora förtroende som jag visats och det starka stöd jag känner från medlemmar och förtroendevalda. Men framför allt för att jag känner sådan energi och ser sådan potential i Sveriges Lärare.
– Det är en demokratisk process och en kongress som måste göra sitt val. Men får jag förtroendet är jag mer än redo och taggad att ta mig an uppdraget att leda den första egentliga förbundsstyrelsen för Sveriges Lärare, det skulle vara en ära.
”Jobbat extremt intensivt”
Blev Sveriges Lärare det du hoppats på?
– Vi är fortfarande i en etableringsfas och det är en extraordinär tid att både arbeta med det som kongressen för ett år sedan beslutade och samtidigt förbereda inför den första ordinarie kongressen nästa vår.
– Men jag är imponerad av de steg som förbundet tagit och tar, framför allt det fantastiska lokala arbetet. Titta bara på Stockholm där gemensamma krafter mobiliserat mot neddragningar och fövisso inte fått vad de begärde, men ändå en tilläggsbudget på 100 miljoner. Det hade inte skett utan ett gemensamt kraftfullt förbund.
Tidigare har du önskat ett nytt ansikte på posten. Vad gjorde att du ändrat dig?
– Jag har under flera år jobbat extremt intensivt och fokuserat på ett nytt gemensamt förbund och är extremt stolt över att vi till slut lyckades. Nu har det hunnit gå ett år då jag har lett Sveriges Lärares etablering och utveckling och jag känner annorlunda än jag gjorde då.
– Jag hoppas att fler känner sig hågade att ta ett ledaransvar och jag kommer att ha full respekt för valberedningens arbete och kongressens val. Men för egen del har jag landat i att säga ja om jag får frågan och jag är beredd att axla det fortsatta ansvaret.
Ny ordförande till sommaren
Din ordförandekollega Åsa Fahlén har uttryckt sin vilja att kandidera. Hur fungerar det, när ni samtidigt samarbetar om ordförandeskapet?
Åsa Fahlén.
– Det är inget konstigt med det. Jag hoppas och tror att det finns ytterligare fler som vill ta ansvaret. Det är naturligt och ett styrkebesked från ett förbund med nära 300 000 medlemmar att vi är många som känner oss manade och beredda att leda förbundet.
– Sen är det en demokratisk process som tar vid. Men det första steget är att var och en tar ställning till om man är valbar eller inte, och det är ett ställningstagande som jag landat i. Jag är valbar och jag ser fram emot att fortsätta uppdraget som ordförande fram till kongressen och ser med spänning fram emot vad kongressen kommer besluta.
Hur ska du driva din kampanj under perioden augusti 2023 till maj 2024, när det är Åsa Fahlén som är ansiktet utåt?
– Det är inte ett sådant kampanjarbete som vi ägnar oss åt. Åsa Fahlén kommer att leda styrelsen och synas i media, som jag gjort sedan årsskiftet. Men vi går mot Sveriges Lärares första ordinarie kongress. Och det arbetet leder vi tillsammans.
– Vi går också mot vår största avtalsrörelse med Sveriges kommuner och regioner nästa år. Det kommer att bli ett tufft arbete som vi också leder tillsammans. Men förhoppningsvis får jag mer tid att resa runt i landet, lyssna in det lokala påverkansarbetet och möta lokalföreningar och medlemmar.
Hennes viktigaste frågor
Vilken är din viktigaste fråga för den svenska lärarkåren?
– Vi måste få rätsida på svensk utbildningspolitik. Vi behöver ett reformskifte där staten tar ansvar för likvärdighet, finansiering och resursfördelning i hela skolväsendet och visar större tillit till oss lärare.
– Vi har alla möjligheter att påverka politiskt men också vara en starkare röst mot arbetsgivarna: Det håller inte att underfinansiera och slarva bort lärarkompetens. Det ställer också till det för Sverige som kunskapsnation. Här har Sveriges Lärare enorm potential att prata med en röst och göra det omöjligt för arbetsgivare och politiker att spela ut oss mot varandra, säger Johanna Jaara Åstrand.