Olskog efter granskningen: ”Något på väg att gå sönder”

Anna Olskog kräver en myndighetsallians mot våldet och gängkriminaliteten i skolan.
Hoten mot lärarna
I Uppdrag gransknings program ”Gängskolan” vittnar elever och skolpersonal om hur lärare är rädda för att ingripa mot elever som begår brott i skolan.
Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, menar att gängkriminaliteten snarast är ett problem för hela samhället.
Anna Olskog har sett ”Gängskolan”, Uppdrag gransknings reportage om hur kriminella gäng använder skolan som rekryteringsbas och knarkmarknad.
– Det är smärtsamt att se, det är hit vi har kommit. Det fria skolvalet handlar inte längre endast om att väl välja en viss skola, nu handlar det också om att få tillgång till marknadsandelar i narkotikahandeln, säger hon.
Blundar för det som händer
Reportern Karwan Faraj menar att lärare blundar för det som händer i skolan.
– Många berättar för mig att de blundar, man vågar inte. Man väljer att inte känna sig orolig trots att man borde vara orolig för vissa elever, säger han.
Anna Olskog pekar på att problemet är större.
”Inte ett skolproblem”
– Den absolut viktigaste slutsatsen som alla måste dra nu är att detta inte är ett skolproblem, det är ett brett samhällsproblem. Boendesegregation, skolsegregation, utanförskap, kriminalitet – det finns ingen enkel lösning. Det här kräver breda åtgärder i hela samhället, säger hon.
Sveriges Lärare har redan tidigare framställt krav på en myndighetsallians mot skolvåldet, och skolminister Lotta Edholm (L) samlade representanter för Sveriges Lärare, Arbetsmiljöverket, Polisen, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten (FHM), Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), arbetsgivarorganisationerna SKR och Almega utbildning, samt fackförbunden Sveriges Skolledare och Kommunal.
Tidiga insatser
– På lång sikt krävs åtgärder som gör att vi lärare kan skapa en skola som är den skyddsfaktor som den måste vara, för alla barn och elever. Det krävs tidiga insatser, där lärare ges möjlighet att vara just lärare, säger hon.
Samtidigt ramlar rapporterna om lärares ökade arbetsbelastning in.
– När vi lärare börjar fundera mer på utrymningsvägar, eller på hur man navigerar mellan olika gäng, än på lektionsinnehåll – då är det något som på riktigt håller på att gå sönder. Vi accepterar aldrig att hot och våld ska normaliseras i skolmiljöer. Vi vägrar vänja oss vid att rädsla blir en del av vårt arbetsliv, säger Anna Olskog.
LÄS ÄVEN:
Så infiltrerar gängen skolor – med vapen och droger
Hoten från gängen – så drabbas lärare av våldet
Lärarna möter allt fler gängkriminella i skolan
Lärarna berättar: ”Vapen och droger på skolgården”
Camilla orkade bara ett år – skyddsombudet varnar