Starta gymnasium går inte att motstå
Senaste nytt Rektorn Annica Tengbom Ödéns stora utmaning – att dra igång ett helt nytt kommunalt gymnasium i Stockholms innerstad – lockar även lärare.
Annica Tengbom Ödén trivdes direkt i det som nu blivit Anna Whitlocks gymnasium. Foto: Marc Femenia
Vi träffas dagen före midsommarafton, mitt i den byggarbetsplats i centrala Stockholm som till terminsstarten ska ha förvandlats till Anna Whitlocks gymnasium. Vi sitter i rektorn Annica Tengbom Ödéns provisoriska arbetsrum där hon just blivit av med sitt tillfälliga arbetsbord och där arkitektritningarna sitter upphängda på väggen.
Nervös?
— Nej, vi blir klara i tid, säger hon med ett stort leende.
Det märks lång väg att hon tycker att detta är roligt.
Tanken är att våra lärare ska kunna få stöd från den senaste forskningen.
— Jag var rektor på Kungsholmens gymnasium när jag hörde talas om planerna. Att få skapa något helt nytt, att inte behöva tyngas av något som sitter i väggarna. Det var oemotståndligt, säger Annica Tengbom Ödén.
”Bildning” är ett av kodorden för det nya studieförberedande gymnasiet. Genom att låta olika perspektiv och traditioner mötas ska studierna bidra till elevernas personliga utveckling.
— Här finns ett tydligt demokratiperspektiv, de kunskaper som eleverna tillägnar sig ska få dem att ifrågasätta hur vårt samhälle utvecklas.
Det kopplas till ett annat kodord — hållbarhet.
— Skolan kommer ha ett tydligt fokus på FN:s hållbarhetsmål, här studerar man vad som måste göras för att uppnå miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet på jorden, säger Annica Tengbom Ödén.
Arbetssättet är också bestämt.
— Vi ska ha programöverskridande undervisningsteam som hjälper eleverna att förstå hur hållbarhetsmålen hänger ihop. Det bidrar också till att lärare och elever lär känna varandra bättre över programgränserna.
Ett annat konkret mål är att etablera nära kontakt med samhället utanför skolans väggar, i synnerhet med näringslivet och med universitet och högskolor.
— Vi har redan påbörjat ett samarbete med Handelshögskolan här i Stockholm kring de ekonomiska hållbarhetsmålen. Tanken är att våra lärare ska kunna få stöd från den senaste forskningen.
Kontakter har också tagits med Kungliga tekniska högskolan och institutionen för datasystemkunskap vid Stockholms universitet. De är naturliga samarbetspartners eftersom en profil i skolan är innovation och användning av den senaste tekniken.
Med förtjusning i rösten berättar Annica Tengbom Ödén om planerna som hon redan planterat hos sin nyrekryterade biologilärare:
— Han har disputerat i växtfysiologi. I källaren ska han och eleverna ratta våra egna odlingar med den senaste tekniken kring artificiellt ljus. Det som produceras kommer sedan att användas av vår chef för skolrestaurangen.
När terminen nu drar igång har drygt tusen elever flyttats över från innerstadsskolan Östra Real som ska renoveras i två år. Men 700 elever inleder också sin gymnasietid här. För dessa elever har ledningen behövt rekrytera 40 lärare.
Hur har det gått?
— Mycket bra! Vi hade 700 sökande.
Mitt i lärarkrisen?
— Ja, det är uppenbarligen spännande att få vara med och starta något nytt.
Är de nya elevplatserna fyllda?
— Vi hade flest förstahandsansökningar i länet, 1 100 stycken!