Sociala medier sprider kritik mot lärare

Stöket Lärare som hängs ut av elever, föräldrar som hatar på skolan och rektor och elever som kränker varandra. Stöket är ett arbetsmiljöproblem – och det eskalerar och sprids i sociala medier. Det har lärare och rektorer på två svenska skolor fått erfara.
I Sala funderar kommunens säkerhetschef Tommy Jansson på att installera passerkort och övervakningskamera på en skola, efter två händelser.
Under förra terminen inträffade ett stort bråk med rasistiska inslag på skolgården under lunchrasten, och polisen fick kallas dit. Vid ytterligare en händelse var en förälder inblandad i ett bråk. Och situationen har eskalerat i sociala medier.
– Det har varit så mycket rykten, den här saken har varit svår att hantera. Det har varit rykten om brutna armar, om att polisen använt elpistoler. Lärare har blivit utpekade som delaktiga, eller att de ska hållit i när någon som blir misshandlad. Det vet jag inte stämmer. Och det väcker frågor bland personalen. Hur ska vi agera? Om vi griper in, vad händer då, säger Tommy Jansson.
Kritiseras i Facebookgrupper
På Snyggatorpskolan i Klippan har en mobilfilm gjord av en elev hamnat på en högerextrem sajt. Den visar hur ett gäng elever stormar ett klassrum och filmar läraren.
Skolan har också blivit uppmärksammad för att fyra elever pressat andra elever på pengar genom hot om våld, vilket bland annat SVT har rapporterat.
Magnus Nemeti.
Infört nolltolerans mot nätkränkning
Skillnaden mot mejl och telefonsamtal är att kritiken sprids snabbt.
– Andra tar del av detta. Och det som står behöver inte vara grundat, det kan vara en person som tycker något. Och så sprids det. Och alla är inte så bra på att tyda källor, så det som sägs blir en sanning om skolan, säger han.
Nu har Snyggatorpsskolan infört nolltolerans mot nätkränkningar.
– Det kommer upp i arbetslagsmöten, men det stannar ofta där att vi diskuterar och pratar om det. Det har varit svårt att få det på rätt nivå, säger han.