Hörby kommun riskerar böter för kränkningar
Arbetsmiljö
Arbetsmiljöverket kräver att Hörby kommun ska ta tag i arbetsmiljön – eller betala böter på 75 000 kronor.
– Vi tar fram den handlingsplan som facken vill ha, säger Paul Eklund, HR-chef i Hörby.
”Jag förväntar mig att kommunen följer Arbetsmiljöverkets beslut”, säger Lärarförbundets huvudskyddsombud Per Persson Landqvist efter domen där facken fick rätt mot Hörby kommun som tvingas utreda kränkningar och mobbning.
Lärarförbundet deltog i en samfacklig demonstration i Hörby i slutet av februari. Tillsammans med Vision, SSR, Saco, Lärarnas Riksförbund, Vårdförbundet och Kommunal protesterade medlemmarna mot nedskärningar och SD-ledningens kritik av fackens 6:6a-anmälan av kommunen till Arbetsmiljöverket.
Myndigheten ställer sig på fackens sida, och kräver att kommunen ska undersöka och åtgärda brister i arbetsmiljö och styrning.
– Jag förväntar mig att kommunen följer Arbetsmiljöverkets beslut, säger Per Persson Landqvist, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Hörby.
Kommunens HR-chef Paul Eklund har inte hunnit ta del av föreläggandet, som kom under tisdagen. Arbetsmiljöverket kräver en undersökning av arbetsmiljön, resurser och ledning. Detta eftersom minst hälften av arbetstagarna uppgav att de hade för hög arbetsbelastning, och att de upplevde sig kränkta på arbetsplatsen, i det här fallet den centrala förvaltningen i Hörby.
– Vi har redan dragit igång handlingsplanen som facken krävde utifrån sin 6 6:a, en oberoende part tittar på de organisatoriska och psykosociala faktorerna. Vi har en plan som vi är överens med facken om, och vi ska ha en information på fredag för samtliga medarbetare hur det jobbet ska gå till. Det handlar om enkäter och personliga intervjuer och hur man sen kommer att redovisa det, säger Paul Eklund.
Du sa tidigare till SVT att du inte sett några tecken på kränkningar i organisationen?
– Det är inget som kommit till min kännedom, i vårt system. Men jag har full förståelse för att det är medarbetare som far illa i organisationen och har den upplevelsen. Men för att jag ska kunna göra något som arbetsgivare så måste det till en anmälan, säger Paul Eklund.
Kartläggningen sker med hjälp av kommunhälsan, ett fristående bolag som heter Feelgood.
Det har skett många chefsavhopp hos er, vad beror det på?
– Inte en aning. Jag har ingen uppfattning om varför de har slutat jag har inte pratat med en enda chef som har lämnat.
Du som HR-chef har inte pratat med en enda av dem som hoppat av?
– Jag har varit här två månader, och de slutade innan jag tillträdde min tjänst. Jag vet att det varit chefsavhopp, och sen kan man ha sina funderingar kring det. Jag har inte sett någon samlad dokumentation från avslutningssamtal. Jag har ingen klar bild för mig, säger Paul Eklund.
Lärarförbundet har inga berörda medlemmar i den centrala kommunförvaltningen, men väljer att engagera sig.
– Det får inte spilla över på andra förvaltningar. Det är jätteviktigt att det inte händer något i barn- och utbildningsförvaltningen. Det här handlar om solidaritet. Den värdegrunden är viktig för mig.