Danderyd klättrar – trots nya sättet att räkna

Skolrankning Socioekonomiska faktorn har viktats ned rejält i omgörningen av Lärarförbundets rankning av Sveriges skolkommuner. Ändå klättrar Danderyd flera placeringar i årets mätning och slår sig in bland topp tio.
SE HELA RANKNINGEN SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019 PÅ LÄRARFÖRBUNDET – KLICKA HÄR!
Förutom införandet av ett indextal – som ska göra det lättare för kommuner att följa sin utveckling – har Lärarförbundet lagt mycket krut på att socioekonomiska faktorer ska spela en mindre roll i årets rankning av landet alla skolkommuner.
Det nya sättet att räkna fick bland annat sexfaldiga vinnaren Vellinge som kammade hem topplaceringen ifjol att rasa till 33:e plats i årets rankning.
– Vellinge gynnades av det tidigare rankningsystemet och de tidigare kriterierna där den socioekonomiska statusen hade stor betydelse. Vellinge har verkligen legat ohotade i toppen och haft en jämn högstanivå, men nu ser vi att i grund och botten har det berott på den socioekonomiska statusen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Men Danderyd – en kommun som på många sätt liknar Vellinge socioekonomiskt – har gjort en resa i motsatt riktning. Från fjolårets sextondeplats har man nu klättrat in i den absoluta toppen och slutar på plats 9. Något som kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) förstås är nöjd med.
– När man utjämnar utifrån socioekonomiska faktorer borde det ju finnas en risk för oss att tappa placeringar, men istället har vi klättrat. Vi får ofta höra att det vi gör bra i Danderyd beror på hur vår befolkning ser ut. Det känns orättvist när vi ständigt satsar på skolan och är väldigt stolta över den verksamheten vi bedriver.
Enligt Anita Mellberg, Lärarförbundets ordförande i Danderyd är det lärarnas hårda arbete som ligger bakom den höga placeringen på årets rankning.
– Jag är inte förvånad, så mycket kan jag säga. Vi har otroligt duktiga lärare, som kämpar tappert, i Danderyds kommun. I rankningen ligger vi varken bra till när det kommer till resurser eller lärartäthet. Det säger mig att våra lärare får jobba otroligt hårt för att vi ska hamna där vi gör, så en stor eloge till alla lärare i Danderyd, säger hon.
Danderyds socioekonomiska status tror Anita Mellberg leder till en känsla hos lärarna av att de alltid har ögonen på sig.
– Vi har elever och föräldrar som är intresserade av skolan och har höga förväntningar. Det ställer krav på att lärarna ska vara professionella och får dem att vara lite mer på tå.