40 miljoner ska göra lärarstudenter digitala

Vetenskapsrådet delar ut 40 miljoner till lärarutbildningar för mer likvärdighet i digitala undervisningen, ett tillskott som Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet Student välkomnar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Med 40 miljoner från Vetenskapsrådet ska lärarstudenterna bli bättre på digital undervisning. Pengarna ska gå till en forskarskola på tio olika lärosäten.

I en färsk rapport kunde Skolinspektionen konstatera att svenska högstadieelever inte får den digitala undervisning de har rätt till i matte och teknik. Ett skäl är att lärarna saknar tillräcklig kompetens.

– Det vi ser är att det är stora skillnader i likvärdigheten på de olika lärarutbildningarna. På vissa ligger de väldigt långt fram, som vid högskolan i Dalarna. Där får lärarstudenterna både kunskap om digitala verktyg för undervisning, men också använda dem i sin egen utbildning, säger Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet Student.

Nu får högskolan i Gävle, KTH, Göteborgs universitet, högskolan i Halmstad, högskolan i Jönköping, högskolan Väst, Linneuniversitetet, Mittuniversitetet och Umeå universitet dela på Vetenskapsrådets pengar i ett nationellt samarbete.

Meningen med forskarskolan är att stärka blivande lärare i hur man kan använda digitala teknologier i undervisningen.

Forskarskolan, som kallas UPGRADE, kommer att anta nio doktorander de närmaste åren, enligt ett pressmeddelande från högskolan i Gävle.

– Det låter bra. Det är förfärligt att vi inte har likvärdiga lärarutbildningar. Vi måste vara förberedda på den skola som möter oss när vi kommer ut, men det är också en likvärdighetsfråga för eleverna. Vissa får allt, andra får ingenting, säger Maria Guthke.