Sommar utan lov

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Att jobba några extra veckor på lovskola är för många lärare ett sätt att skaffa nya erfarenheter. Dessutom ger det ofta ett rejält tillskott i kassan.

För de flesta är målet med ­sommarskolan att nå godkänd. Foto: Emil Malmborg

— Därför har vi gått ihop och bestämt oss för att klara kursen tillsammans. Vi vill ju ta studenten! säger Lina Lagerwall och berättar att de dessutom bor ihop under sommarskolan. Hennes föräldrar har åkt på semester, så hon och kompisarna får ha lägenheten för sig själva.

— Det är bra eftersom vissa av oss bor långt bort, på Österlen, och vi börjar redan klockan 8 varje dag. När lektionerna är slut går vi hem och fortsätter att räkna. Vi har ett litet matte-camp, kan man säga, skrattar Lina Lagerwall.

Tillsammans med Clara Callmer försökte hon ta sig igenom kursen redan förra sommaren. Men de hoppade av efter bara några dagar.

– Då hölls sommarskolan på en annan gymnasieskola i staden och det funkade inget bra där, det var så himla varmt i klassrummet. Och vi hade en lärare som inte förklarade så bra. I år är det annorlunda, Jesper är toppen, säger Clara Callmer.

Jesper Nyström, som är lärarens fullständiga namn, har absolut inte tid att prata med Lärarnas tidning under lektionstid. Han har haft genomgång i två timmar och går nu runt i klassrummet och ger enskilt stöd åt alla som behöver. Och det är många, i klassrummet sitter 26 elever. Men efteråt har han en stund.

– Sommarskolan är intensiv, man ger allt och är helt slut efter de här fyratimmarspassen. Men det är också lärorikt. Jag jobbar en del med specialstöd i matematik annars och planerar att läsa till speciallärare, så det här är en form av undervisning som jag håller på att fördjupa mig i, säger Jesper Nyström.