Skolan som jobbar i par

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Delat ledarskap och två lärare i klassrummet i de flesta ämnen. Att jobba i par är en viktig del av Vallbacksskolans satsning på en stadig organisation.

Halva duon. Biträdande rektor Victoria Strandberg Zarotti. Foto: Britt Mattsson

— Det är ju inte meningen att den ena ska vara assistent åt den andra, man måste vara noga med att dela på ansvaret, säger hon.

Förmiddagen drar mot lunch och där vestibulen övergår i matsal samlas fler och fler elever. Här rör sig också skolans fyra elevcoacher. Ledningen på skolan har erfarenhet av att arbeta med elevcoacher sedan tidigare och det var något de ville ta med sig. Med sina olika kompetenser driver coacherna skolans kafé och uppehållsrum, ordnar eftermiddags- och lovaktiviteter och sköter elevrådet. De finns tillgängliga på rasterna men fungerar också som ett lärarstöd till exempel för att motivera skoltrötta elever eller medla i konflikter.

— Alla elevcoacher är kopplade till ett arbetslag så vi är med i elevvårdsarbetet också, berättar Marie Norén som just har kommit tillbaka från en lägerskola med skolans sjuor.

Victoria Strandberg Zarotti och Anna-Karin Eriksson passerar, på väg ut på en schemalagd lunchpromenad. Det är ett utmärkt sätt att hinna prata i lugn och ro. Ämnet för dagen är — framåt. De har toppbetyg i medarbetarenkäter med poäng på mellan 80 och 100, där allt över 76 är bra. Men målen de satte upp när de startade är nådda, nu vill de vidare. Kanske ska de byta arbetsuppgifter så att organisationen inte blir för sårbar? Och så måste de hitta tillbaka till diskussionerna om värdegrunden.

— För mig finns det inget alternativ till att jobba i delat ledarskap. Det är så mycket roligare. Det finns alltid en kollega som är insatt i vad som händer och som man kan bolla med — en som inte är min chef utan min kollega. Det här är ett yrke där många slutar men på det här viset orkar man mycket längre, säger Victoria Strandberg.