Fjärrundervisning håller skärgårdsskolan öppen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Svävaren löser en del av utmaningen med behöriga lärare i skärgårdsskolorna i Värmdö. Fjärrundervisning via nätet löser resten.
– Jag har kört grupparbeten på distans, bara en sådan sak, säger läraren Fredrik Freud.

SO-läraren Fredrik Freud skriver på tavlan när Fredrik Karlsson håller fjärrlektion om sötningsmedel.

När fjärrundervisningen blev ett inslag på skolan ledde det först till stor oro bland föräldrar. Men det handlar varken om nedmontering eller besparingsiver, är Lena Möllersten tydlig med. Snarare tvärtom.

– Det kostar mer folk och det kostar mer pengar, hävdar Lena Möllersten.

Dagens NO-lektion möjliggörs av totalt tre lärare – om än inte i samma fysiska rum.

– Så det är ju lärartätt så det förslår.

Både hon och Katarina Gardbeck har svårt att förstå de kritiska röster som menar att fjärrundervisningen utgör ett hot mot lärarrollen – och lärarjobb.

– Det är okunskap, lärarna är ju för få. Och det här handlar om att täcka luckorna.

– Det oroar mig, faktiskt. Det som facken och andra är rädda för är att det ska bli en besparing och att lärarjobb ska försvinna. Det finns risk att man då stramar åt förutsättningarna för fjärrundervisning. Men jag vill påstå att oron är obefogad. Det enda man stramar åt är förutsättningarna för en likvärdig och bra skola, säger Lena Möllersten.

Katarina Gardbeck ser ingen risk för fartblindhet.

– Som att alla rektorer och huvudmän skulle bli helt stolliga och glömma bort skollag och läroplan. Varför skulle de göra så?

I juni löper tiden för Skolverkets försöksverksamhet ut. Och nyligen meddelade regeringen att den inte kommer att fatta några beslut om ändrade regler för fjärrundervisning innan valet. Lena Möllersten räknar dock med att försöksverksamheten kommer att förlängas.

Och om ni inte får fortsätta?

– Det får bara inte ske. Och inte bara för vår del, utan för Sverige. Alla remissinstanser, all forskning visar att det här är ett komplement som vi behöver.

Tillbaka till klassrummet. Fredrik Karlsson har just pratat klart om sötningsmedel och gör en sista avstämning innan det blir tid för enskilt arbete.

– Är det solklart allting?

En tumme åker upp mot kameran för att signalera att Svartsö är med på banan.

Eleverna ser flera fördelar med sättet att arbeta. Men om tekniken skulle bli bättre, vad skulle de önska sig då? Ebba Sigurdardottir svarar snabbt.

– Att läraren skulle kunna kliva ut ur tv:n.