Anna Ekström om sitt nya jobb: ”Ingen har gjort samma resa”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Efter sex år i regeringen har Anna Ekström inga planer på att sluta arbeta med skolan. Nu tar den före detta utbildningsministern plats i utbildningsnämnden i Stockholm.
– Det finns nog ingen minister som gjort samma resa. Det ska bli väldigt roligt att få bidra på ett nytt område, säger Anna Ekström till Skolvärlden.

I samband med valet i september fick Anna Ekström lämna sin ministerpost – men hon släpper inte taget om skolan. Från den 1 januari blir Anna Ekström (S) medansvarig för Sveriges största skolhuvudman Stockholms stad. Häromveckan valdes hon in som ledamot i utbildningsnämnden. Vid sidan av ledamotsuppdraget i utbildningsnämnden utsågs Anna Ekström även till ledamot i Norrmalms stadsdelsnämnd.

”Ansvar i praktiken”

– Valberedningen hörde av sig och jag blev väldigt glad över frågan. Jag tyckte också det var kul eftersom Emilia Bjuggren som blev skolborgarråd är jätteduktig. Det ska bli roligt att jobba ihop och jag hoppas kunna stötta henne.

Anna Ekström, 63, konstaterar att hon ägnat många år av sitt liv åt att rå om regelverken och ”de fina programformuleringarna”.

– Nu ska det bli väldigt roligt att få vara med och ta ansvar i praktiken också. Jag hade kontakt med en skolforskare som sade att han hade letat efter och inte hittat något historiskt exempel på någon minister som förflyttat sig så mycket mellan olika nivåer som jag har gjort.

Väver ihop sina erfarenheter

Hoppas du på ett stort inflytande i din nya roll?

– Det går inte att jämföra med att vara utbildningsminister. I utbildningsnämnden deltar man i arbetet vid sammanträffanden som inte äger rum så ofta och inte är särskilt långa. Däremot hoppas jag kunna väva ihop mina erfarenheter av att arbeta på Skolverket och i regeringen, men också mina erfarenheter av fackligt arbete som ordförande i Saco.

Vad ser du som viktigt framöver beträffande skolan?

– Vi ser en resultatuppgång i svenska skola i de internationella undersökningarna. Den är väldigt viktig att hålla i. Det jag lärt mig i alla mina uppdrag är att om man ska ha höga och bra skolresultat måste lärarna ha förutsättningar att göra sitt jobb. De måste få koncentrera sig på undervisningen.

”Rektorsrollen oerhört viktig”

– Sedan vet jag att rektorsrollen är oerhört viktig för att säkerställa att förutsättningarna för lärarna finns på plats. Vi har ett problem i Sverige, i en internationell jämförelse ser vi att rektorerna här stannar kortare tid. Skolorna behöver långsiktiga och hållbara ledarskap.

Anna Ekström påminner också om sin hjärtefråga; likvärdigheten.

– Vi måste se till att inte bara barn i vissa skolor får lära sig mycket utan att alla får göra det oavsett vilken skola eller stadsdel man bor i.

”Landar i lärarens knä”

I en intervju med Dagens Nyheter säger du att den viktigaste resursen i en skola inte är pengar utan elevernas och lärarnas engagemang?

– Absolut. Men då ska man veta att deras engagemang påverkas mycket av resurserna. Tid att förbereda undervisningen kräver just resurser. Att lägga allt fler uppgifter på skolan och samtidigt minska ersättningen, som den nya regeringen gör i den budget som nu har klubbats i riksdagen, är ett typexempel på vad jag anser är felaktig politik.

– Man minskar resurserna men använder samtidigt väldigt fina ord. När man gör på det viset landar det i lärarnas knän att göra de svåra avvägningarna när resurserna inte räcker till. Det tycker jag man ska ta ansvar för som politiker.