Tusentals lärarjobb kan försvinna: ”Tickande bomb”

Cecilia Rahbek Nöhr, Sveriges Lärare Eskilstuna, är orolig inför framtiden med nedskärningar och uppsägningar inom skolan.
Nedskärningar
Barnkullarna minskar – och nu läggs skolor och förskolor ned i hela landet. Tusentals lärare och förskollärare riskerar att förlora jobbet.
– Det känns som en tickande bomb, säger Cecilia Rahbek Nöhr, Sveriges Lärare Eskilstuna, där 103 personer varslas.
Det finns än så länge ingen samlad statistik över hur många lärare och förskollärare som riskerar att bli av med jobbet. Men Vi Lärare har tittat på läget i 39 kommuner inför höstterminen 2025, och där är flera hundra tjänster hotade. Utslaget på hela landet, inklusive storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, motsvarar det flera tusen tjänster.
”Ännu fler lämnar”
En av kommunerna som drabbas är Eskilstuna, där 103 lärare tvingas lämna sina tjänster. Det skriver Eskilstunakuriren. Kommunen räknar med 56 anställda inom förskolan, 22 inom grundskolan och 25 inom gymnasieskolan.
Smockan landar efter att 203 anställda varslades under 2024. Då förlorade 88 anställda jobbet.
– Det är tufft ute i verksamheterna och framför allt är medlemmarna oroliga för hur situationen ska bli till hösten när ännu fler kommer att lämna, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande Sveriges Lärare Eskilstuna.
Hur många av de 103 som varslas nu som kommer att kunna omplaceras är inte klart.
”Höga sjuktal”
Medarbetarundersökningen som gjordes i oktober 2024 visar att hälften av lärarna i förskola, grundskola och gymnasium inte får tid för återhämtning. Sjuktalen är fortfarande höga, ända sedan pandemin ligger de kring 10 procent.
I förskolan är det svårt att få ihop de långa dagarna och bemanna för tidiga lämningar och sena hämtningar.
– Det känns som en tickande bomb. Någonstans peakar det. Vad händer då, säger Cecilia Rahbek Nöhr.
Skolor läggs ned
Men läget är lika i stora delar av Sverige.
Barnkullarna minskar – och med dem utbildningsnämndernas intäkter. Det leder till nedstängningar och sammanslagningar av skolor, och varsel om uppsägningar.
Mellan januari och mars 2025 har Arbetsmiljöverket registrerat 380 uppsägningar inom utbildningssektorn. Då är bara varsel av fler än fem personer registrerade.
Vi Lärare har gått igenom nyhetsrapporteringen om nedskärningarna.
- Bollnäs: 30 personer varslas inom förskolan. Utbildningsnämnden går back med 21,8 miljoner, och kommunen har beslutat om att 30 personer ska varslas inom skolan. Minskade barnkullar och en halvtom skola gör att en skola kan tvingas stängam skriver SVT.
- Borlänge: Stänger skolor. Inom kort har Borlänge kommun en förskola och en grundskola mindre. Fler stängningar kan bli aktuella, eftersom barnantalet minskar, skriver Borlänge Tidning.
- Borås: Elevantalet halveras – risk att skolor stängs. På Borgstenaskolan slås årskurserna 1-3 och 4-5 samman, skriver Sveriges Radio.
- Degerfors: Svartå skola stänger, skriver Sveriges Radio.
- Gislaved: 16 barnskötare inom förskolan och två elevassistenter varslas, vilket skapar oro i lärargruppen. Det skriver SVT.
”Barnen tar stryk”
- Gotland: En förskola avvecklas, en F-6-skola görs om till F-3. Fler förskolor och skolor kan komma att stänga, skriver Sveriges Radio.
Elever och lärare drabbas, säger Linda Rung, ordförande för Sveriges Lärare Gotland.
– Det är barnen som kommer att ta stryk och personalen som kommer att bli sjuka, säger hon till Hela Gotland.
- Gällivare: För många platser i förskolan – för få barn. Nu stänger kommunen Hedens förskola. Barn- och utbildningsnämnden har bett om en utredning för att se över behovet av grundskoleplatser i kommunen, då barnafödandet minskar. Det skriver Norrländska Socialdemokraten.
”Inte vatten värd”
- Haninge: Två skolor har lagt ner under de senaste två åren – nu vill kommunen lägga ner en tredje. Läraren Sarah Ljungverg lämnade Båtsmansskolan 2023 när den stängde, och kan tvingas lämna Nakterhusskolan om den säljs till privat entreprenör.
”Det känns som man inte är vatten värd”, säger hon till SVT.
- Hylte: 18 anställda inom skola och förskola har varslats, och kommunen räknar med att det kan bli fler. Endast sju av de anställda har omplacerats. Nu ska kommunen spara ytterligare 6 miljoner kronor. Det skriver Sveriges Radio.
Hallandsposten rapporterar om anställningsstopp.
- Karlskrona: 200 tjänster varslas inom framför allt skola, förskola och omsorg. Förskolläraren Hannah är en av dem som hotas av varsel: ”Ovissheten skapar oro, säger hon”, till SVT.
- Katrineholm: Stavstugans förskola stänger till höstterminen 2025, skriver kommunen.
- Kungsbacka: Ett tiotal skolor och förskolor kan stängas eller slås ihop, skriver SVT.
”Just ordet ”effektivt” brukar sällan vara positivt för elever och lärare i skolan”, säger läraren Stina Wiberg.
- Kumla: Hardemo skola och sex förskolor läggs ned, rapporterar SVT.
”Drabbar fler”
- Kävlinge: Kävlinge kommun vill göra sig av med ett tiotal lärar, något som Sveriges Lärare protesterar mot.
– Nu när vi suttit i de stora arbetsbristförhandlingarna så har vi sett att det här också drabbar dem som har tillfälliga anställningar som inte förlängs. Så det är åtminstone det dubbla antalet personer som berörs, det är vår uppfattning, säger Fredrik Rosquist, vice ordförande Kävlinge, till Sydsvenskan.
- Laholm: 76 procent av väljarna i en folkomröstning vill återöppna två stängda skolor, men politikerna står fast, skriver Dagens Samhälle.
- Lindesberg: Vedevågs skola hotas av nedläggning, skriver Sveriges Radio.
- Ljusdal: Politikerna vill avveckla en skola och slå samman tre, men lyckas inte fatta beslut. Det skriver Ljusdalsposten.
- Lomma: En utredning föreslår att två grundskolor stängs till 2026. Beslut har redan fattats om att stänga tre förskolor, enligt Sydsvenskan.
- Mörbylånga: Förskolorna i Glömminge och Torslunda flyttas till andra förskolor, skriver utbildningsnämnden.
- Nacka: Två skolor och tre förskolor stänger, trots protester, skriver Mitti.
Trots det planerar Kunskapsskolan att utöka med sex årskurser, skriver Nacka-Värmdö-posten.
- Norrköping: Åtta förskolor ska läggas ned, enligt DN.
- Oxelösund: Oxelöskolan blir det enda högstadiet i kommunen från och med i höst. Ramdalsskolan, som idag är en F-9-skola, kommer från och med i höst att ha elever från förskolan upp till sexan, och så blir det även på Peterslundsskolan, skriver Sveriges Radio.
Arbetsbelastningen ökar
- Piteå: Lärare protesterar mot att arbetsbelastningen ökar när klasserna växer. Det rapporterar Sveriges Radio.
- Sollefteå: 26 anställda inom förskolan och skolan kommer att sägas upp i Sollefteå kommun. Det finns för många anställda i förhållande till barn, skriver Tidningen Ångermanland.
– Det blir inga utbildade förskollärare eller lärare som sägs upp, säger Örjan Abrahamsson, skolchef i kommunen.
Sex kurser per läsår
- Skellefteå: Nedskärningarna på Baldersgymnasiet gör att lärare ska ansvara för sex kurser per läsår, i stället för fem. Lärarna protesterar, eftersom de anser att förändringen leder till sämre utbildning och ökad stress. Det rapporterar Norran.
- Strömsund: Besparingar och minskade barngrupper gör att kommunen stänger en förskola, enligt SVT.
- Sundsvall: Den redan hårt drabbade kommunen stänger nu åtta förskolor. Det rapporterar SVT.
- Säffle: Kommunen sparar pengar och trycker in fler elever i klassrummet, i ett nytt förslag. ”Det går inte”, konstaterar en lärare i Säffletidningen.
- Tidaholm: Förskolan Ugglan i kommer att stängas för gott, skriver Sveriges Radio.
- Trelleborg: Förskollärare kan tvingas byta jobb: ”Tackar man nej riskerar man att bli uppsagd”, säger en lärare till Trelleborgs Allehanda.
- Uppsala: Gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan ska spara 12 miljoner kronor. ”Man hinner inte med alla barn”, säger Elisa Erikson, orförande för Sveriges Lärare Uppsala, till Sveriges Radio.
- Vingåker: Konsulter föreslår besparingar på 15 miljoner för barn- och utbildningsnämnden.
”Utgår från att det fungerar”
– Vi utgår från att vår kommunledning är så klok så att i besparingsprocessen kommer skolan, den viktigaste investeringen för framtiden, fortfarande att fungera, säger Patricia El Khazen, ordförande för Sveriges lärare i Vingåker, till Katrineholms Kuriren.
- Älvdalen: Två skolor i Älvdalens kommun kan komma att läggas ner, enligt SVT.
- Älvsbyn: Ett tiotal anställda får inte fortsätta till hösten, bristen på elever tvingar fram besparingar, rapporterar SVT.
- Örebro: Hundratals jobb kan försvinna när skolorna får färre elever. Det enligt kommunens egen prognos, enligt Sveriges Radio.
”Nära 20 000 färre”
- Stockholm, Göteborg och Malmö:
Under de tio kommande åren räknar storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö med att elevantalet minskar med sammanlagt 19 500 elever.
Huvudstaden lägger ner Åsö grundskola och Ekens skola ligger i farozonen. Det skriver DN.
I maj 2025 står 49 personer på listan för att matchas med nya jobb i stadens skolor inför nästa termin.
Och när elevantalet minskar, ökar klasstorlekarna.
– Det har hänt förra året och det kommer att fortstätta, säger Renke Braun, Sveriges Lärare Stockholm.

Petra Bürén
Lärarnas arbetsuppgifter blir fler och större.
– Oron jag delar med många är att barnskötare och elevassistenter försvinner, resurspedagoger försvinner. Det som ska hjälpa att få det hela att flyta lite lättare försvinner och mer läggs på lärares bord, säger Petra Bürén, Sveriges Lärare Stockholm.
Göteborgs stad stoppar intagningen till elva förskoleklasser. Många av de som jobbar där är behöriga till förskola, och kan därför inte matchas med tjänster i grundskolan eller fritidshem.
– Arbetsgivaren säger att ingen kommer att sägas upp. Men vi vet inte hur många som behöver flytta till en arbetsplats dit de inte vill, säger Jonas Fried, Sveriges Lärare Göteborg.
Färre f-klasser i år leder till färre förstaklasser nästa år.
– Det blir en dominoeffekt och vi vet inte hur det kommer att sluta. Det blir inte roliga år, säger Jonas Fried.
Malmö stänger Rosenvångsskolan, och fem ytterligare står på tur, enligt Sydsvenskan.
– Den demografiska utvecklingen ser vi som en utmaning på sikt, men den har ännu inte gett effekter gällande personal, säger Marie Wall-Almquist, ordförande Sveriges Lärare Malmö.
Lärarna i kommunen lider fortfarande efter de senaste årens nedskärningar.
– Arbetsbelastningen är fortfarande allt för hög och vi ha fortsatt låg lärartäthet, i synnerhet i förskolan, säger Andreas Lindahl, ordförande Sveriges Lärare Malmö.
LÄS ÄVEN:
Sex av tio lärare: Vi har för hög arbetsbelastning