Politikern om sparkraven: ”Orolig för nästa år också”

Skolkommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) manar till närvaro vid lärarnas protest mot nedskärningarna.

Viktoria Tryggvadottir Rolka, skolkommunalråd i Göteborg, manar till uppslutning kring Sveriges Lärares manifestation mot nedskärningarna.
– Det är viktigt att alla förstår att det är krisigt, säger hon.

”Vi räcker inte till” larmar Sveriges Lärare i Göteborg, och samlar till manifestation lördagen den 14 september.

Bland annat kommer förbundsordföranden Anna Olskog att tala.

Viktoria Tryggvadottir Roika (S) är skolkommunalråd i Göteborgs stad.

– Det har varit ett jättetufft läge, framför allt har vi fått göra snabba förändringar i och med att allt coronastöd från förra regeringen försvann över en natt, och vi fick gå tillbaka till samma bemanning som innan corona, säger hon.

Lärarnas krav på henne och resten av S-, V- och Mp-styret är att följa skollagen och arbetsmiljölagen.

Men Viktoria Tryggvadottir Roika menar att rektorerna inte signalerat att de skulle ha svårt att följa lagen.

”Rektorerna har inte larmat”

– Än så länge är det ingen rektor som kontaktat förvaltningen och sagt att de inte kan följa skollagen. Jag tänker att det är oerhört viktigt att rektorer vågar och kan signalera det om de upplever att så är fallet, säger hon.

Hon säger också att staden gjort vad den kan genom att tömma resultatsutjämningsreserven och bolagen, men att hon är bakbunden av höga kostnader och av skolpengen.

Mindre skolpeng

– Vi behöver ha lika många lärare i tvåan och trean och fyran och femman men har mycket färre barn i lägre årskurser. Varje enhet får mindre pengar eftersom skolpengen bygger på en prislapp per barn, säger hon.

Även om Göteborgs stad skryter med att ha högsta elevpengen av Sveriges storstäder, så dras förvaltningen med höga lokalkostnader.

– Vi har en stor stad med konstig struktur, med satellitstadsdelar och 30 småskolor jämfört med två i Stockholm. De är dubbelt så dyra, säger Viktoria Tryggvadottir Roika.

Ansvarar för elevers diabetes

Skolor i välbärgade områden har drabbats hårt av personalneddragningar, eftersom staden minskat stödet dit.

– Det är skittufft. Jag har hört om fall där de har fått ta ansvar för elevers diabeteshantering, och det känns för jäkligt, säger hon.

Men ser sig ändå förhindrad att skapa bättre ekonomiska förutsättningar på de enheter som behöver.

– Jag hatar politiker som skyller ifrån sig och jag fattar att det varit jättetufft. Men även om vi hade resurser kan vi inte ösa på med dem, vi har ett system där skolpengen sätter en prislapp per elev och vi kan inte fördela efter behov, utan att ersätta alla lika mycket, säger hon.

Detta driver kostnaderna

Kostnaderna drivs av minskande barnantal, pensionsavsättningar och ökade kostnader för lokaler och mat.

Viktoria Tryggvadottir Rolka spår ett tufft 2025.

– Systemet ska vara intakt. Du ska ha elevhälsa och matsal och gympasal, även om barnantalet sjunker. Jag är orolig för 2025 också, säger hon.

”Vi räcker inte till” – detta händer

Vad: Under parollen ”Vi räcker inte till” samlas Sveriges Lärare Göteborg för en ytterligare manifestation för bättre villkor för lärare och bättre utbildning för stadens elever.

Talare: Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, Helena Lückner vice ordförande förskola Göteborg, Cecilia Warnholtz vice ordförande grundskola Göteborg, Bengt Ekberg vice ordförande gymnasie- och vuxenutbildning Göteborg.

Datum: 14 september.

Plats: Gustav Adolfs torg.

Tid: Samling klockan 12.

LÄS MER:

Nya protester mot tuffa nedskärningar: ”Vi räcker inte till”

De protesterar mot skolans sparkrav på lärarnas dag

Här går facken ihop i protest mot nedskärningar