Explosionsartad ökning av sökande till lärarutbildningen för lärare med utländsk examen

Lärarbristen Från förra våren har antalet sökande till den kompletterande lärarutbildningen för lärare med utländsk examen ökat i Sverige med nästan 80 procent.
Behovet av behöriga lärare är skriande i Sverige. Det har gjort Utländska lärares vidareutbildning, ULV, mycket populär. Institutet för social forskning vid Stockholms universitet visar att utbildningen ger goda möjligheter till jobb och en bra löneutveckling.
Och en ny rapport från Universitetskanslersämbetet visar att 70 procent av de lärare med utländsk lärarutbildning som kompletterat sina studier i Sverige har en bra ställning på arbetsmarknaden inom ett år.
– Den explosionsartade ökningen av sökande gör att vi redan nu ser att vi kommer att nyttja samtliga platser som vi tilldelats utbildningen för 2020 av regeringen, vilket är 600 helårsstudieplatser.
Susanna Malm, nationell samordnare för ULV.
– För att bereda plats för fler behöriga sökande har lärosätena gemensamt därför signalerar till utbildningsdepartementet att vi skulle vilja öka med 100 helårsplatser i år för att kunna utbilda fler lärare och förskollärare. Varje lärosäte har självklart olika förutsättningar att ta in fler studenter, säger Susanna Malm, nationell samordnare för ULV.
Utbildningen, som startade läsåret 2007/2008, ges på 6 lärosäten i Sverige, Stockholms-, Malmös-, Umeås-, Linköpings-, Örebros- och Göteborgs universitet. Antal sökande till utbildningen ökade mellan åren 2011 och 2019 med totalt 107 procent och ökningen skedde på samtliga lärosäten.
Största ökningen har dock skett sedan förra våren då de sex lärosätena fått ökat söktryck med 80 procent (utslaget på samtliga). Störst ökning har skett på Linköpings-, Malmös- och Stockholms universitet.
– Vi tror att en förklaring kan vara att många som kom med flyktingströmmen 2015 nu söker sig till utbildningen, säger Elisabeth Jennfors, utbildningsledare vid Malmö universitet, där söktrycket ökat med 177 procent sedan våren 2019.
Många av studenterna kommer från Irak och Syrien och jobbar redan idag inom skolan som obehöriga lärare, elevassistenter eller studiehandledare. Men totalt finns det studenter från ett 50-tal olika länder och det märks även en uppgång av studenter från Indien och Bangladesh.
Med max 120 högskolepoäng (motsvarar heltidsstudier om 2 år) kan en lärare med utländsk lärarexamen vidareutbilda sig och bli behörig lärare eller förskollärare i Sverige via den kompletterande lärar- och förskollärarutbildningen, ULV.
De sex universitetet, som har ULV, har också utbildat 1 400 nyanlända lärare och förskollärare i ett snabbspår mellan åren 2016 och 2019. Snabbspåret är en introducerande utbildning till svensk skola och den ges både på svenska och arabiska. Snabbspåret, som ges i samverkan med Arbetsförmedlingen, är en introducerande utbildning till svensk skola som ges på både svenska och arabiska. Många av de lärare som deltagit där har nu också blivit klara med sin svenska som andraspråk 3 och har därmed möjlighet att ansöka till ULV.