Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

När jag inledde min rektorsbana så arbetade jag på en mångkulturell skola i Göteborgsförorten Angered. Skolan hade under många år dragits med vikande elevunderlag, låga resultat och dåligt rykte. På rektorsexpeditionen hittade jag skolans gamla skolkataloger. Dessa vittnade om att skolan några decennier tidigare hade haft ett mycket annorlunda elevunderlag.

Att följa katalogerna i kronologisk ordning var som att följa områdets och samhällets utveckling. Från ett nybyggt miljonprogramsområde där befolkningen i huvudsak utgjordes av svensk och finsk arbetarklass till att med åren alltmer utgöras av inflyttade från Balkan, Mellanöstern, Afrikas horn och många fler länder.

Någon gång runt millennieskiftet lade skolan till prefixet ”Internationella” i sitt namn. Några av skolans lärare menade att skolan hade börjat tappa elever till andra skolor och behövde marknadsföra sin mångkulturella profil tydligare. Någon elevtillströmning hade namnförändringen dock inte resulterat i.

Denna skolas utveckling är inte på något sätt unik. Det är många skolor i miljonprogramsområden som blivit frånvalsskolor och dragits med låga resultat. För några har utvecklingen varit negativ under så pass lång tid att de tvingas stängas ner. För en tid sedan rapporterade media att politiker föreslår att avveckla mellan- och högstadiet på Kronans skola i Trollhättan. De berörda eleverna ska flyttas till andra skolor. I våras beslutade politikerna i Linköping att avveckla Skäggetorpsskolan.

I Skövde avvecklade man högstadiet på Rydskolan, i Växjö lades Arabyskolan ner, i Malmö Rosengårdsskolan. Sådär fortsätter det. Gemensamt för dessa skolor är att de dragits med låga resultat under lång tid, att de ligger i segregerade bostadsområden och att de är mångkulturella skolor. Dock! Ett viktigt dock är att de är skolor med en avsaknad av elever från majoritetskulturen. Detta är en viktig detalj och något som politikerna inte så ofta pratar om. Att föräldrar med svensk bakgrund valt bort dessa skolor för sina barn.

Inte sällan är det också dessa skolor som år ut och år in fylls på med nyanlända elever. Ju mer mångkulturell skolan blivit desto vanligare att den blivit en frånvalsskola. Detta korrelerar också tydligt med skolans försämring av resultaten. I Angered har en fjärdedel av eleverna valt bort sin närmsta skola för att i stället ta sig till skolor i andra delar av staden. Det rör sig om cirka 2000 (!) elever som varje dag rör sig mellan stadsdelarna.

Jag tror att vi i framtiden kommer se en utveckling där fler skolor i segregerade områden kommer stängas. I slutändan kvittar det hur många flaggor man hänger i taket i skolans aula eller hur man marknadsför sig när knappt en fjärdedel av eleverna blir behöriga till gymnasiet. Segregationens krafter är skoningslösa.

Månadens medier av Hamid

  1. Läs: ”Familjen” av journalisten Johanna Lärneby Bäckström där vi får en unik inblick i en av de kriminella klanfamiljerna som huserar i Angered, Göteborg.
  2. Lyssna: ”This American Life”. En prisad amerikansk långkörare som lyfter aktuella samhällsfrågor och där gästerna får komma till tals. Befriande bra.
  3. Se: ”Framgångssagan Arnold Schwarzenegger” på SVT Play. Fransk dokumentär som skildrar ”Terminators” liv, från pojkrummet i Österrike till de röda mattorna och guvernörskapet i Kalifornien.

Lyssna på podden ”Hamid & Maria”