Guldäpplet-vinnaren: ”Världen är bara ett knapptryck bort”

Guldäpplet-vinnaren och läraren Emelie Hahn.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Teknikens utveckling och digitaliseringens möjligheter har gjort att världen kommit allt närmre. Genom ett knapptryck är det möjligt att resa var som helst.

Orden kommer från Emelie Hahn, förstelärare samt lärare i tyska, SO och IKT-pedagog på Gränbyskolan i Uppsala. Sedan hon började undervisa för tio år sedan har hon drivit minst ett internationellt projekt per läsår där hon, tillsammans med sina elever har tagit sig ut i världen. Både fysiskt och virtuellt.

– Eftersom jag arbetar på en skola i ett utsatt område får många elever erfarenheter, upplevelser och möjligheter som de annars inte skulle få genom de här projekten. De får autentisk språkundervisning i realtid och verkliga mottagare för sina uppgifter, säger Emelie Hahn.

Som lärare brinner hon för att utveckla elvernas språkliga och kulturella kompetens, liksom deras digital kompetens och omvärldskunskap. Hon menar att det har blivit allt viktigare i en värld som blir allt mer global, och arbetar målmedvetet för ge eleverna rätt verktyg.

Med hjälp av Google Maps och green screen har hon till exempel förflyttat undervisningen till tyska städer och låtit eleverna orientera sig fram på Berlins gator. Och genom eTwinning- och Erasmusprojekt har hennes elever kontinuerlig kontakt med elever i andra länder. Eleverna skickar uppgifter till varandra, samarbetar i projekt och har både virtuella och fysiska live-träffar.

Emelie Hahn.

– Vi arbetar även med källkritik då fake news och deep fake ständigt florerar i alla flöden, säger Emelie Hahn.

Vidare poängterar hon att de digitala verktygen ska användas för att utveckla och förstärka lärandet, och inte som extra redskap som enbart används vid sidan om det analoga.

– Världen är bara ett knapptryck bort. Det finns så många bra verktyg och appar som jag använder för att arbeta språkstärkande och utvecklande så att eleverna på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig undervisningen.

– För mig är det otroligt viktigt att ha verklighetsbaserade uppgifter som har koppling till omvärlden i min undervisning. Det ökar både känslan av sammanhang och elevernas förståelse, säger Emelie Hahn.

Under måndagskvällen prisades hon för sina insatser som lärare då hon tilldelades Guldäpplet 2020. Priset delas varje år ut till en eller flera lärare som har förnyat lärandet med stöd av it i undervisningen.

– Det känns såklart fantastiskt roligt, hedrande och stort. Men jag tror inte att jag har hunnit tagit in det riktigt än.

Vad har priset för betydelse för ditt fortsatta arbete?

– Jag har sedan många år föreläst både nationellt och internationellt om bland annat att arbeta med internationella projekt systematiskt integrerade i undervisningen och vad det ger för mervärde för eleverna, kollegiet och skolan i stort. Men det är klart att det här ger ökade möjligheter till att komma ut. Både för att föreläsa själv men också för att lyssna och inspireras av andra, säger Emelie Hahn.

Sara Bergström, Linda Bjällerstedt, Emelie Hahn, Mia Lägnert och Pernilla Abrahamsson.

Sammanlagt fem lärare belönades i måndags för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering. Utöver Emelie Hahn, som utsågs till årets vinnare, uppmärksammades Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås, samt Mia Lägnert, SO-lärare, och Pernilla Abrahamsson, lärare i Ma/NO/TK på Norrevångskolan i Karlshamn, med en delad andraplats.

Dessutom mottog hela Sveriges lärarkår juryns Särskilda pris för sitt arbete under pandemin.

Guldäpplet 2020

Guldäpplejuryns lärarpris 2020 utdelades till Emelie Hahn.

Delade andrapristagare blev Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås samt Mia Lägnert, SO-lärare, och Pernilla Abrahamsson, lärare i Ma/NO/TK på Norrevångskolan i Karlshamn.

Läs mer om pristagarna här.