Forskning: Lärare fördelas ojämlikt i svensk skola

Leah Glassow disputerade med sin avhandling vid Göteborgs universitet i februari 2023.
Forskning
I Sverige jobbar bättre utbildade och mer erfarna lärare allt oftare med socioekonomiskt priviligierade elever – och vice versa.
Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet som jämför 46 länder.
– För ett land som värderar jämlikhet högt sticker det ut, säger Leah Glassow som ligger bakom studien.
Leah Glassow har undersökt hur 46 länder runt om i världen kompenserar för elevers olika socioekonomiska bakgrund genom fördelningen av lärare.
I Sverige jobbar välutbildade och erfarna lärare på alla typer av skolor, men en viss snedfördelning finns till förmån för de skolor vars elever är socioekonomiskt starka.
– Lärarna tenderar att spegla elevunderlaget. Konkurrensen mellan skolor skapar en motsvarande konkurrens bland lärare där det finns fler incitament för dem att jobba på en viss skola framför en annan, säger Leah Glassow.
Hennes forskning går inte in på hur svenska politiker jobbar eller inte jobbar med incitament för att locka lärare dit de behövs mest, men hon påpekar att det är sådant man kan göra för att komma till rätta med en snedfördelning.
Sverige varken bäst eller sämst i klassen
Vid en jämförelse av hur stor snedfördelningen av de mest kvalificerade lärarna är placerar sig Sverige varken i toppen eller botten utan mitt i.
Sämst på att motverka segregation vid fördelningen av lärare är Chile, medan Sydkorea inte visar någon skillnad alls i fördelningen av lärare utifrån socioekonomi.
Norge är ett av få länder i undersökningen som faktiskt uppvisar en positiv skillnad, alltså att de mest kvalificerade lärarna är mer benägna att undervisa på skolor med socioekonomiskt svaga elever.
Men det mest intressanta resultatet för Sveriges räkning tycker Leah Glassow är det faktum att landets trend har gått åt fel håll de senaste 20 åren.
– Sverige placerar sig i medianen i jämförelsen, kanske något sämre. Men sedan 1999 och framåt har ojämlikheten ökat, och i ett land vars skolsystem ska fostra jämlikhet är det anmärkningsvärt. Att skillnaderna är väldigt stora i ett land som Chile, som historiskt sätt har varit väldigt ojämlikt, är mer väntat, säger hon.
Lärares utbildning är avgörande
Ett annat resultat i avhandlingen sätter fingret på problemet med att låta legitimerade lärare undervisa i ämnen där de saknar behörighet som ett sätt att lösa lärarbrist. Lärares utbildning spelar betydligt större roll än deras erfarenhet för elevernas studieresultat, visar undersökningen.
– Det är på sätt och vis uppenbart att det är viktigt att du själv har studerat det ämne du undervisar i. Arbetsgivare bör fokusera mer på att hitta lärare med rätt utbildning i stället för att förlita sig på hur många års erfarenhet de har, säger Leah Glassow.
Resultaten i korthet
- I Sverige och vissa andra länder är det mer sannolikt att socioekonomiskt missgynnade elever har matematiklärare med mindre erfarenhet och mindre relevant utbildning.
- Segregationen mellan skolor ökar globalt, vilket bidrar till skillnad i prestationer.
- Lärares utbildning påverkar elevernas prestation mer än lärares erfarenhet av yrket.
- Konkurrens- och valmöjligheter leder till ökad övervakning och ansvarsskyldighet, vilket sannolikt kommer att förvärra den ojämlika fördelningen av lärare mellan elevgrupper.
Läs hela avhandlingen: ”Teacher sorting and the opportunity gap”