DEBATT: Ersättningen för VFU måste höjas

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Den låga ersättningen och planeringen för VFU-handledare måste ses över. Annars riskerar vi att stänga dörren till nya lärare, om många väljer bort VFU-uppdraget.

Under pandemin ringde jag ett samtal till Stockholms universitet. Mitt syfte med samtalet var att sätta ljuset på ett faktum som egentligen borde belysts långt tidigare. När vår kommun, Österåker, efter revisorernas påpekande förtydligade de redan kända reglerna kring hur ersättningen till kommunen/VFU-handledarna ska/kan utbetalas till handledarna så lät inte reaktionerna hos handledarna vänta på sig: Inga fler studenter!

Ord sattes på ett ackumulerat missnöje med förutsättningarna för VFU-arbetet, ett missnöje som hållits tillbaka eftersom vi kunnat använda pengarna till friskvård, tränings- och friluftsutrusning och terminalglasögon t.ex. och på så sätt fått ut ”en skälig” ersättning.

Skatteregler är skatteregler och med all respekt för det så blir verkligheten sådan att av de ca 9000 kronor som en sistaterminsstudent genererar kommunen blir det kvar ca 600 kronor per vecka till mig som handledare om jag väljer att ta ut det som lön. Alternativen är inte så lockande. Att arbeta in vikariekostnader för att själv delta i ett möte som rör studenten inne på SU känns nästan kränkande. Samma känsla kan dyka upp om jag ska finansiera facklitteratur till kollegor som en gång valde att inte gå handledarutbildningen, 7,5 poäng, parallellt med full tjänst. Inte heller framstår möjligheten att inhandla material till verksamheten som schysst. Sådant borde finansieras av kommunen.

Att planera för en VFU-period kräver tid och ibland omstrukturering av redan gjord planering och anpassning med omtanke om elever och student. Väl på plats förväntas studenten ha schemalagd handledningstid gällande undervisningen men också råd och stöd i den personliga utvecklingen utifrån uppställda kursmål. Som handledare ska jag också följa VFU-portföljen och sedan bedöma studenten. De blir många timmar förutom det vanliga arbetet.

Jag som VFU-ansvarig på vår skola gör dessutom en del oavlönade timmar för att få VFU:n att flyta på och entusiasmera mina kollegor.

Ja, det är frivilligt att åtaga sig uppdraget men det är ett roligt, spännande och utvecklande uppdrag tycker vi som har studenter i våra klasser. Uppenbarligen tycker kommunens företrädare, att det är viktigt för undervisningens kvalité och för rekryteringen av nya lärare. På SU påpekar man allt som oftast hur viktigt VFU är i lärarstudenternas utbildning. Faktiskt en oumbärlig förutsättning för att kunna bli lärare, tänker jag.

Förutom ersättningsfrågan finns en del annat att jobba på som framförhållning när det gäller placering av studenter och kontakten mellan SU och VFU-handledare t.ex.

Under pandemin har det känts svårt att föreslå ett möte kring detta för att hitta en lösning men kanske så småningom, annars är det mest troligt sista terminen med studenter hos oss.

Jag har hela mitt yrkesverksamma liv haft studenter i mina klasser och är så tacksam över att ha fått möjligheten. Jag har inspirerat kollegor till att våga! Att behöva stänga dörren för framtida lärare, att inte kunna dela med sig av sina erfarenheter smärtar.

Gunilla Mejrud Davéus,

VFU-ansvarig, Margretelundsskolan i Österåker kommun.

OM LÄRAREN DEBATT

Vill DU debattera hos oss? Gör så här!

Välkommen att göra din röst hörd i Läraren Debatt. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv cirka 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se