Covid-test för alla: Då kommer besked

Coronaviruset
Löftet från regeringen: alla ska få testa sig för covid-19-infektion och antikroppar.
Ändå dröjer det innan regionerna har allt på plats.
Tester för lärare, förskollärare och andra inom skola och barnomsorg har varit en av de hetaste snackisarna i Läraren.se:s sociala kanaler.
Särskilt som Anders Tegnell säger i en intervju att dessa yrkesgrupper löper mindre risk att drabbas än andra.
Nu har det har gått en månad sedan socialminister Lena Hallengren (S) satte målet 100 000 covid-tester i veckan, för pågående infektion. Något regionerna har haft svårt att leverera.
– Det har varit rörigt, det håller jag med om. Det har varit oklarheter på vägen, en är vem som ska testas. Det har varit svårt att identifiera, vi har inte så stor möjlighet att kolla vad människor arbetar med. Det var ett feltänk, eller kanske det var rätt tänkt, men inte så enkelt att genomföra i praktiken, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), till Läraren.se.
Inte aktuellt här
Under torsdagen kom löfte från regeringen om att alla med symptom ska få testa sig för pågående infektion, men också att antikroppstester ska erbjudas alla.
Något som inte är aktuellt just nu i de regioner Läraren.se har nått: Region Södermanland, Västra Götaland, Norrbotten samt Östergötland.
I dagsläget kan Marie Morell inte lova något datum för när allt är på plats.
– Vi ska göra en förhandling mellan regeringen och SKR som vi brukar, men vi kommer att arbeta på skyndsamt. Någon gång i nästa vecka kommer vi att vara färdiga med överenskommelsen, säger hon.
Läget är också olika på olika platser i landet.
– Det är en felaktig bild av att det inte sker testning alls. Sen befinner sig olika regioner i olika fas beroende på hur många sjuka man har och vilket läge man befinner sig i utvecklingen av pandemin och det görs olika bedömningar, säger Marie Morell.
”Relevanta symptom”
Fortfarande gäller att man måste ha symptom för att få remiss till PCR-provtagning, pågående infektion.
– Om man har symptom som är relevanta och det misstänks att man har covid, säger Marie Morell.
Harriet Wallberg, tidigare testkoordinator på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, har i en tidigare intervju redogjort varför testerna dröjt så länge.
– Det är en blandning av flaskhalsar. En flaskhals är logistiken runt själva testandet. Egentester, att man tar provet själv, verkar fungera mycket effektivare. Då kommer man snabbare fram, man behöver inte ha så mycket skyddsutrustning och annan vårdpersonal. En annan faktor är ekonomiska frågor och otydlighet vad som gäller, sa hon till Läraren.se.
En annan fråga är det regionala självstyret.
– Det ligger oss i fatet. Decentraliseringen gör det svårt för staten att gå ut och peka med hela handen.
Regeringen lovar 5,9 miljarder kronor extra, för att komma igång på bred front i hela landet.