Nu ska smittskydd i förskolan granskas

Arbetsmiljöverket ska granska 250 privata förskolors riskbedömning med anledning av Covid-19. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Arbetsmiljöverket inleder en granskning av 250 fristående förskolor, med anledning av Covid-19.
– Vi vill vara förberedda, säger projektledaren Elin Löfström-Engdahl.

Hösten är här och vikariekriser, förkylningsvabbande och covid-oro blandas med snuva.

Förskolläraren Eva Lindström belyser ett stort arbetsmiljöproblem i förskolan, när hon i en krönika slår fast att hon vägrar vara ”snorpolis”; Många och skilda direktiv från Folkhälsomyndigheten påverkar förskollärarnas och barnskötarnas vardag.

Nu ringer Arbetsmiljöverket runt till 250 fristående förskolor i hela landet, för att kontrollera hur de utför riskbedömningarna med hänsyn till coronapandemin.

– Vi vill vara förberedda inför hösten. Det var många barn som var hemma i våras, och man har vobbat en hel del det här halvåret. Vi vill göra det här eftersom förskolan är samhällsviktig verksamhet, säger projektledaren Elin Löfström-Engdahl.

Elin Löfström Engdahl på Arbetsmiljöverket är projektledare för en riskgranskning av 250 privata förskolor.

Kontrollerar riskbedömningarna

Fokus är riskbedömningarna.

– Det är så viktigt att skyddsombud och arbetsgivare funderar igenom sin arbetsmiljö. Var finns riskerna och hur ska de jobba för att inte bli smittade? Sen kommer det nya direktiv från Folkhälsomyndigheten. Där måste arbetsgivaren vara supertydlig så att alla, vårdnadshavare och personal, vet vad som gäller. Vi kontrollerar att arbetsgivare vidtar åtgärder så att ingen riskerar att bli sjuk. Till exempel genom att strukturera verksamheten så att risken för smittspridning minskar. Det kan handla om att utbilda personalen, utökar städrutinerna och bestämmer vad som ska göras om ett barn blir sjukt under dagen, säger Elin Löftström-Engdahl.

Ni ska göra telefoninspektioner, hur skarp blir en sådan?
– Vi har precis gjort en liknande inspektionsinsats på butiker och apotek. Och det är helt sant att vi inte ser hur det ser ut på arbetsplatsen. Men vi håller en dialog och kan kontrollera riskbedömningarna de skickar in. Vår erfarenhet är att det fungerar bra, säger hon.

Enheterna är slumpvis utvalda. Anledningen till att granskningen endast omfattar privata förskolor är att de kommunala redan står under en större granskning som omfattar smittspridning.

Därför är det dags

Enligt Elin Löfström-Engdahl ligger det ingen särskild händelse bakom granskningen.

– Jag är småbarnsförälder. För mig är förskolan är en av de viktigaste instanserna i samhället. Vi vet att de som jobbar i vård och omsorg är beroende av förskolan. Det är viktigt för hela samhället att förskollärare och barnskötare får vara friska och får jobba, säger hon.

Arbetet väntas vara färdigt i slutet av 2020.


Får du inte heller nog av förskolläraren Eva Lindström, som personen bakom ordet ”snorpolis”? Hör henne prata lön i Lärarstudentpodden.