Utredaren om betyget F: ”En återvändsgränd”

Statliga utredaren Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Statliga utredaren Katrin Stjernfeldt Jammeh kallar F-betyget för en ”onödig återvändsgränd”. Nu presenterar hon en utredning om hur fler ska klara gymnasiet.

LÄS ÄVEN: Betygsutredningen klar: ”Betyg ska inte sättas utifrån elevernas sämsta prestation”

Ingen tvåårig yrkesutbildning – men tydligare definition av yrkespaket på introduktionsprogrammen och krav i skollagen på studie- och yrkesvägledning för elever som riskerar att lämna sin gymnasieutbildning.

Det finns bland förslagen i Katrin Stjernfeldt Jammehs utredning ”I mål – vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning”.

Att se över betygen har inte varit ett uppdrag för utredaren, men är ändå en naturlig del. Och Stjernfeldt Jammeh lär bidra till debatten om F-betygets existens.

Därför är F ett problem

– Vi problematiserar mycket kring F och ser att det är en onödig återvändsgränd för många och jag ser gärna att man ser över kriterierna. Om vi jämför med innan så kunde det räcka om man hade hög motivation för att få en chans. I dag får man inte den chansen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Av de 30 procent som inte klarar gymnasieskolan kommer ungefär hälften från introduktionsprogrammen, eller har gått ett år eller två på nationella program. Resterande har nästan fullföljt ett nationellt program. Utredningen kommer därför fram till att det ska bli tydligt i gymnasieförordningen att gå ett ytterligare år är en särskild åtgärd, vilket också gör huvudmannens ansvar tydligare.

Med tanke på tillgång på lärare och deras arbetsbelastning, hur påverkar era förslag lärarna?

– Vi har tittat på det ur olika perspektiv, och om vi tittar på studie- och yrkesvägledningen: om det finns en tydlig struktur och fler elever väljer rätt, så inbillar jag mig att förutsättningen i klasserna blir lättare och bättre om eleverna går en utbildning som de är motiverade att läsa. Jag har svårt att se att något skulle bli väsentligt tyngre, det är inte administration och att uppfölja yrkespaketen är inte något som påverkar lärarna vad jag kan bedöma, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Så motas gängkriminaliteten

Utbildningsminister Anna Ekström (S) var nöjd med att få ta emot en utredning utan coronaregler om avstånd.

Men hon var också tydlig med betydelsen av en fullgången gymnasieutbildning.

– Att utbildning är helt avgörande för att vi ska kunna knäcka segregationen och mota gängkriminaliteten, det är helt uppenbart, säger Anna Ekström.

LÄS ÄVEN:

Rektor får inte upphäva betyg

Många får jobb efter introduktionsprogram