Behörig men bortvald Malin fick första jobbet via Facebook

Nyexade läraren Malin Bernström hade sökt 60-70 tjänster utan framgång och började ge upp hoppet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Genom en idrottslärargrupp på Facebook fick nyexade Malin Bernström upp tråden som ledde till jobb.
– Det känns underbart! I höstas var jag nere i en ordentlig svacka, det kändes hopplöst när jag sökt runt 70 jobb och knappt fått några svar.

I årsskiftet blev Malin Bernström behörig lärare i samhällskunskap och idrottskunskap. I samma veva skrev hon en uppmärksammad debattartikel på Läraren.se om svårigheten att få jobb.

Hon är inte ensam om att i lärarbristens Sverige vara behörig – men ändå inte få jobb.

Bristen ökar – och fler arbetslösa

För samtidigt som bristen på behöriga lärare ökar, blir paradoxalt nog allt fler examinerade lärare arbetslösa.

Antalet öppet arbetslösa grundskollärare har ökat från 1.913 år 2015, till 3.129 år 2020, enligt Arbetsförmedlingens siffror som DN tagit del av. Med andra ord en ökning med 64 procent de senaste fem åren.

Malin Bernström tillhör inte längre den gruppen. Hon fick jobb som idrottslärare på Grönkullaskolan i Rissne, Sundbyberg. Mycket tack vare att hon fick kontakt med en grupp idrottslärare på Facebook.

– En lärare i gruppen skulle vara tjänstledig och tyckte att jag borde söka hennes tjänst. Hon pratade med sin rektor, jag kom på intervju med biträdande rektor och sedan gick det snabbt. Nu har jag en heltidstjänst och är helnöjd. Framför allt med att ha jobb, men även med ingångslönen som ligger en bit över 30 000 kronor i månaden.

Vilka råd kan du ge till andra nybakade lärare som har svårt att få jobb?

– Sett i efterhand hade det nog varit smart om jag även vikarierat under studietiden. Det hade varit ett sätt att knyta kontakter och få in en fot i skolan. Nu flyttade jag från Uppsala – där jag pluggade – till Stockholm när jag var klar, så det betydde nog en del.

Hur funderar du kring situationen som råder?

– Jag blir väldigt besviken när jobben som finns går till outbildade. Jag menar; Varför plugga i fem år och dra på sig studieskulder, när jobben ändå går till icke behöriga. Jag undrar hur de tänker, de som hellre anställer en outbildad lärare än en behörig.

Johanna Jaara Åstrand: ”Skamligt!”

Att anställa obehöriga lärare står i strid med det avtal Lärarförbundet har med SKR, ett avtal som går ut på att komma till rätta med lärarbristen. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är upprörd.

– Hur det kan anses strategiskt att inte anställa de lärare som finns och i stället anlita obehöriga, det är obegripligt. Rent beklämmande och bakläxa för arbetsgivarna.

I avtalsförhandlingarna 2018 kom Lärarförbundet och arbetsgivarnas parter överens på nationell nivå att fokusera på tre viktiga frågor inom skolan; kompetensförsörjningen, arbetsbelastningen och lönestrukturen. Frågor som är lika aktuella nu.

– Att det då i dag finns sådana här exempel på att utbildade lärare inte får de jobb de söker, utan att den tjänsten går till obehöriga – det är skamligt.

Skada

Skadan slår mot två håll menar hon.

– Arbetsgivarna fråntar därmed elevernas rätt att mötas av utbildade lärare i klassrummen. Dessutom riskerar arbetsgivarna att de utbildade lärarna hittar jobb i andra branscher. På så sätt tappas värdefull lärarkraft.

 

LÄS ÄVEN

GRANSKNING: Var tredje lärare är obehörig

Tusen lärare – så mycket kostar nedskärningarna

Hela listan: Här tjänar lärare mest – och minst

Wiman: Att bli lärare måste få ta tid

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön