Inför slutspurten: Hon tar över som förhandlingschef

Moa Andersson förhandlingschef Sveriges Lärare
Foto: Sven Jansson

Moa Andersson lämnade Unionen för att bli ny förhandlingschef för Sveriges Lärare – och hamnade direkt i hetluften.

Medling pågår och Sverige Lärares nya förhandlingschef jobbar hårt bakom kulisserna.
Som sig bör är det tyst om var parterna står.
– Men jag känner mig trygg i att jag genom åren fått rätt verktyg för att skapa förutsättningar för att få fram bra avtal i en förhandling, säger Moa Andersson.

Moa Andersson var Unionen trogen i nästan 19 år – varav de sista tio som ansvarig för det största avtalsområdet inom industrin.

– Det skulle väldigt mycket till för att jag skulle byta jobb. Tillfällen har funnits, men det måste kännas rätt. Låt mig säga att det inte var en slump att det blev just Sveriges Lärare, säger hon.

Men när Moa Andersson väl bytte jobb blev det hektiskt.

– Visst, det var bestämt redan i januari att jag skulle bli förhandlingschef för Sveriges Lärare från och med första april. Men klockan tre på natten samma dag som jag skulle tillträda blev vi klara med min sista förhandling för Unionen, säger hon.

Från förhandling till nytt jobb

Så fort förhandlingen, som bland annat satte det så kallade Märket som är normgivande för andra avtal på arbetsmarknaden, var klar åkte hon hem.

– Jag sov några timmar och tog mig sedan direkt till Sveriges Lärare för att göra min första arbetsdag där.

Det nya jobbet som förhandlingschef fick en rivstart, eftersom Sveriges Lärare var i slutspurten på avtalsförhandlingen med SKR och Sobona.

– Därför var det naturligt att jag i början gick vid sidan av biträdande förhandlingschefen Elisabet Mossberg samtidigt som jag lärde känna min nya arbetsplats.

Naturligt att leda förhandlingarna

Men när Sveriges Lärare röstade nej till motpartens bud och medlare kallades in blev situationen en annan.

– Då blev det ett lika naturligt läge för mig att gå in som förhandlingschef och leda förhandlingarna. Men skiftet är väldigt odramatiskt och jag och Elisabet Mossberg jobbar självklart ihop med förhandlingarna nu också.

Moa Andersson vill inte säga något om vad som hänt i förhandlingarna efter att medlingen inletts.

– Nej, vi får vänta med att uttala oss tills det finns något konkret att prata om, säger hon.

 

Vad har du för bild av medlarna?

– De är skickliga och kompletterar varandra väl. Anders Ferbe, men framför allt hans dåvarande förhandlare, träffade jag självklart på en hel del när han var ordförande för IF Metall. Ferbe kan vara väldigt rak och tydlig och vill att man kommer framåt. Det behövs i en medling, säger Moa Andersson.

Träffade du  den andra medlaren Gunilla Runnqvist i ditt förra jobb också?

– Nej, det gjorde jag inte. Men hon är väldigt väl ansedd som medlare. Sedan kan hon ju självklart de här frågorna med tanke på sin bakgrund som förhandlingschef på dåvarande Lärarförbundet, säger Moa Andersson.

Vad var det som gjorde att det kändes rätt att gå till Sveriges Lärare?

– Jag får jobba för människor som betyder så otroligt mycket för hela samhället och som gör så stor skillnad för hur livet kan bli för dem som är unga nu. Det här är frågor som jag brinner för, säger Moa Andersson.

Tackar sin gamla lärare

Har du lärare i familjen?

– Min mormor var förskollärare, men jag kommer inte från en utpräglad lärarfamilj, dock en väldigt samhällspolitiskt intresserad familj. Förutom hemifrån var det i skolan som intresset för samhällsfrågor kunde gro och det var en lärare på gymnasiet som fick mig att inse att jag skulle kunna jobba med samhällsfrågor, säger hon.

Berätta mer om den läraren.

– Hon heter Gunilla Morander och undervisade i samhällskunskap på gymnasiet i Lerum, där jag växte upp. Det var en sådan där lärare som blev livsavgörande för mig. Jag hörde faktiskt av mig till henne för kanske 15 år sen eller mer, för att tacka och berätta om hur mina vägval blivit mycket tack vare hennes tro på mig. Nu har hon slutat jobba, men när avtalsförhandlingen är klar måste jag göra slag i saken och leta rätt på Gunilla igen och berätta om mitt nya jobb, säger Moa Andersson.

”Finns inget viktigare”

Vilken bild har du av dagens lärare?

– Familjen har ju ett barn på lågstadiet, ett på mellanstadiet och ett på högstadiet. Så mina erfarenheter här och nu kommer från deras skolgång. Jag vill nämna att det finns många lärare som betytt otroligt mycket för vår familj, allra särskilt en förskollärare, jag är henne evigt tacksam för mycket. 

– Jag har ofta tagit lärarnas parti och perspektiv, i de sammanhang jag som förälder haft möjlighet. På riktigt finns det nog inget viktigare än att våra lärare och förskollärare får rätt förutsättningar och villkor, avslutar Moa Andersson.

Moa Andersson

  • Ålder: 45.
  • Familj: Gift och har tre barn.
  • Utbildning: Statsvetenskap och sociologi.
  • Aktuell: Ny förhandlingschef på Sveriges Lärare.

LÄS MER:

Faktorerna som skyddade lärarna – och som försvann

Avtalsstriden: Ökad splittring efter SKR-nej till lärarnas krav

Stor manifestation – därför protesterar lärarna

Avtalsombuden: Därför sa vi nej till SKR:s slutbud

Avtalsstriden: Frågan om regleringar splittrar SKR