Hårda kritiken mot lärarnas nya avtal – här är svaret

Förbundsordförande Anna Olskog och förhandlingschefen Moa Andersson, Sveriges Lärare.

Kritiken är hård mot Sveriges Lärare, efter att förbundet gått med på ett avtal med SKR utan regleringar. Ett upprop i sociala medier samlar tusen proteströster.
– Nu hamnar frågan långt ner på den politiska agendan, säger Per Edberg, medlem i avtalsdelegationen.

Uppropet ”Gör din röst hörd – markera mot Sveriges Lärare” tickar mot målet, 1 000 underskrifter.

”25 år av passivitet och svek. Med det nya förbundet skulle det bli förändring” skriver Björn Dahlström på X.

”Sämsta beslutet någonsin i Sveriges Lärares historia. Nu kommer det att få noll uppmärksamhet när utredningen om reglerade arbetstider faller i riksdagen” skriver Aron Ihse Seward, tills nyligen ordförande för Sveriges Lärarstudenter Malmö.

”Sveriges Lärare har genom att skriva på ytterligare ett intetsägande avtal precis bevisat för riksdag och regering att en reglering av lärares undervisnings- och planeringstid inte är nödvändig att genomföra” skriver läraren Alexander Skytte.

Ville se strejk

Per Edberg, medlem i avtalsdelegationen och till vardags huvudskyddsombud i Umeå, hade velat se strejk.

Per Edberg.

– Vi hade inte fått mer vid en strejk, men vi hade lagt över skulden på SKR. Med en konflikt hade vi visat rikspolitiker och kommunpolitiker vad det handlar om. Nu hamnar frågan långt ner på den politiska agendan, säger Per Edberg.

Men förbundsordföranden Anna Olskog menar att en konflikt med SKR riskerar att påverka regeringens stöd för reglerad undervisningstid, som finns föreslagen i Bo Janssons utredning ”Tid för undervisningsuppdraget”.

– Om vi skulle ha valt konflikt i det här läget, skulle vi kunna uppfattas som vaga eller osäkra i vår avsikt när det gäller det politiska spåret. Vi är inte osäkra på vårt mål, så den risken vill vi inte ta, säger Anna Olskog.

”Förhandling på paus”

Utredningen har i viss mån försvårat förhandlingsuppdraget, bekräftar nytillträdda förhandlingschefen Moa Andersson.

– Att vi har fått gehör för det samhällspolitiska arbetet är positivt, sen kan man samtidigt säga att när utredningen presenterades sattes förhandlingsmöjligheterna på paus, till dess det blir känt om förslagen går igenom i riksdagen eller ej. En stor förklaring till detta ligger i finansieringsfrågan. Men vi har varken stängt dörren till kollektivavtal eller lagstiftning. Vi behöver jobba i bägge spåren, och förhandlingar kommer att ske, säger Moa Andersson.

”Tuffare beslut”

Kritiken handlar också om att det relativt nya förbundet Sveriges Lärare lovat leverera skarpare avtal.

 – Jag har haft förväntningar på det nya fackförbundet, som ska vara modigare och fatta lite tuffare beslut. Jag har varit med i avtalsdelegationer i många år, och sett att de avtal vi träffat inte fått effekt, säger Per Edberg.

Anna Olskog säger att hon förstår besvikelsen, hon känner den själv ”i varje fiber”.

– SKR har sin organisation att förhålla sig till och sitt politiska mandat. Det är inte gynnsamt för oss i förhandlingssituationer, vi har svårt att komma fram. Och så har det varit över tid – det är bland annat därför vi vill att staten ska ta ett större ansvar för skolan, säger Anna Olskog.

Resultatet av medlingarna mellan lärarna och SKR är bland annat att arbetsgivaren gått med på nya förhandlingar under våren 2026, när det står klart hur regeringen gör med nationella regleringar av undervisningstiden.

Men fram tills 2027, när HÖK25 löper ut, råder fredsplikt.

– Inför ny förhandlingsomgång formulerar vi ett nytt krav, förhandlar och tar ställning. Vart vi hamnar då går inte att sia om nu. Det är inte uteslutet att vi strejkar i nästa avtal, det är inget vi kan bestämma nu. Nu gäller det att ha fullt blås i båda rören, både mot arbetsgivare och regering, säger Anna Olskog.

”Som en blåslampa”

Per Edberg skriver på X:

”Det finns inget vi och dom i avtalsdelegationen, det är vi och vi gör olika ställningstaganden. Nu blev det som det blev och vi måste göra det bästa av det”.

– Det är möjligt att vi kommer att kunna ligga på som en blåslampa ändå. Men vi har sämre förutsättningar att förklara för politiker och arbetsgivare att det inte är kortare arbetstid vi slåss för, utan möjligheten att undervisa deras barn, säger han.

LÄS ÄVEN:

”När SKR sviker måste riksdagen agera”

EXTRA: Sveriges Lärare säger JA till nytt avtal

Tre ja - och ett nej – till Hök25

Inför slutspurten: Hon tar över som förhandlingschef

Nya siffror: Så mycket kan undervisningstiden minska

Avtalsstriden: Ökad splittring efter SKR-nej till lärarnas krav

Sprickan efter nytt NEJ – nu kallas medlare in