Därför återvände han till skolan – ”En ögonöppnare”

Fredrik Andersson var en av de idag 35 000 lärarutbildade som lämnat skolan för att jobba inom andra områden.

Samhällskunskapsläraren Fredrik Andersson återvände till yrket efter fem år på fabrik – och kom tillbaka med en ny inställning.
– Det var en ögonöppnare att jobbet har en tydlig början och ett tydligt slut, säger han.

LÄS ÄVEN: Lärarna som lämnat skolan: Detta får oss tillbaka

På Slottsskolan i Vingåker har Fredrik Andersson arbetat hela sitt lärarliv. Det innebär 20 år – uppehållet på fem år borträknat.

De fem åren tillbringade han nattetid på ett fabriksgolv med att packa pulver i påsar och köra truck, som en av de idag 35 000 lärarutbildade som lämnat skolan för att jobba inom andra områden.

– Inom den privata industrin insåg jag att jobbet kan ha ett tydligt slut och en tydlig början. Man hänger av sig sina smutsiga arbetskläder och går igenom duschen och sen är man ledig. Och det var när jag hamnade där som jag började inse hur trött jag varit som lärare, säger han.

Så sliter läraryrket

När han lämnade skolan hade han tappat gnistan.

– Jag undervisade samma ämne år ut och år in, eleverna byts men arbetsområdena ligger kvar och det var lite rörigt i personalgruppen. Jag kände att det viktiga var att försörja min familj och att det inte spelar så stor roll vad jag gör. Och kan jag undvika att jobba helger och kvällar för samma lön, varför inte?

Att hela tiden arbeta kvällar och helger hade slitit.

– Som många lärare var jag alltid trött och antisocial. Min perfekta helg var att sitta hemma och inte prata med någon och det påverkade min och min frus relation, säger han.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: Dessa lärare lämnar skolan

Efter att ha prövat en sommar på fabriken bestämde sig Fredrik Andersson för att stanna kvar.

Tydliga ramar, lediga helger.

Men efter fem år hände något.

Längtan efter att undervisa vaknade.

Suget efter undervisning vaknade

Beslutet väcktes under ett utvecklingssamtal med en gammal kollega, när dottern gick på högstadiet.

­– Suget vaknade, och jag insåg att det var vad jag ska hålla på med. Kanske inte konferenserna om jag ska vara ärlig, utan att följa ungdomarna i den spännande ålder som är som nior och många är nästan vuxna. Den delen av yrket hade jag saknat, säger han.

Nu är det tio år sedan han återvände till skolan.

– I början så var det väldigt likt det jag lämnade, sedan hade vi en rörig period och Skolinspektionen kom in med Samverkan för bästa skola. Det var ett stort förändringsarbete och vi började diskutera pedagogik och arbetsmiljö på ett helt nytt sätt. Så idag är det en helt annan skola, säger Fredrik Andersson.

Lärarens läxa från fabriken

Och med från industrin tar han sitt arbetssätt: när klockan säger att det är dags för hemgång går han hem. Arbetsuppgifterna får vänta tills nästa dag.

– Vi lärare som lägger på oss själva att vara duktiga. Man vill leverera, eftersom det är människor vi arbetar med. Gör inte jag det här så kommer inte eleven vidare, eller kollegan kommer efter med sin kartläggning, säger han.

Och rekommenderar den som lämnat undervisningen, men som längtar tillbaka, att vända sig till en lärare. 

– Jag skulle rekommendera att ta kontakt med en gammal kollega som du var tajt med när du jobbade. Berätta om hur du kände och fråga hur det fungerar på skolan idag, säger han.

Rapporten ”Sökes: Fler lärarkollegor” i korthet

  • I Sverige finns ungefär 35 000 lärare som arbetar med annat än skola.
  • Vanligast är det att yrkeslärare jobbar med annat än undervisning. Sedan följer lärare i praktisk-estetiska ämnen och lärare i Fritidshem.
  • Vanliga sysselsättningar utanför skolan är olika typer av chefsposter.
  • De geografiska skillnaderna är stora, störst är andelen andra lärare utanför skolan i Solna (där skolmyndigheterna ligger).
  • Den vanligaste orsaken är enligt Sveriges Lärare brister i arbetsmiljön.

Läs rapporten ”Sökes: Fler lärarkollegor” här.

Sveriges Lärares krav

  • God arbetsmiljö attraherar lärare
    Ju bättre arbetsmiljö desto fler av de utbildade lärarna kommer att arbeta som lärare.
  • Lärarlönerna måste vara konkurrenskraftiga
    Lönerna måste därför vara konkurrenskraftiga, både för att kunna locka tillbaka lärare som gör annat och för att minska utflödet från läraryrkena.
  • Häv besparingarna och satsa på skolan
    Politiker, på nationell och lokal nivå, måste tänka om. De måste börjar satsa på skolan istället för att skära ned, annars kommer andelen lärare som gör annat snabbt stiga.

LÄS ÄVEN: 

Lärarna som lämnar skolan – här jobbar de

Ny metod för att minska stress