Nästan hälften av personalen borta – ändå fungerar skolan

Coronaviruset På Skarpnäcks skola i södra Stockholm är 43 procent av 155 anställda sjuka eller vårdar egna barn. Skolan har gått in i fas 1 i pandemiplanen och högstadieleverna studerar nu på distans. Man rustar också för att bli jourskola för hela stadsdelsnämnden.
I ett läge där nästan hälften av personalen är borta skulle man kunna tro att rektorn Henrik Ahlberg och kvarvarande personal deppat ihop. Men tvärtom är stämningen god och allt löper på enligt skolans lokala beredskapsplan vid pandemi.
Det är lunchtid och en del av de högstadieelever, som skickades hem för distansundervisning tidigare i veckan, kommer nu tillfälligt till skolan för att hämta skolmat i lunchlåda. Låg- och mellanstadieeleverna kommer klassvis och har med egna burkar hemifrån där de lägger ris och kebabgryta. De äter i klassrummen för att undvika att för många samlas i matsalen. En del barn balanserar lådorna varligt i händerna. Andra har bråttom tillbaka till klassrummen. Lite spridda riskorn i korridorerna vittnar om deras framfart.
Skolan har i normalt 1 000 elever från F-9 och även 40 elever på grundsärskola. För flera veckor sedan fick Skarpnäcksskolan, precis som övriga Stockholmsskolor, direktiv från Stockholms stad att göra en lokal pandemiplan utifrån stadens centrala beredskapsplan för pandemi. Det var långt innan ordet pandemi fanns på var mans läppar.
Men den här veckan har läget utvecklats snabbt. I måndags var ”bara” 25 procent av personalen frånvarande och idag - fredag - är det 43 procent.
– Vi närmar oss fas 2 i pandemiplanen om vi får 50 procents frånvaro. Då kommer vi ha ännu mer fokus på att säkra att lågstadiet och grundsärskolan kan ha kvar sin undervisning på skolan. Och också de elever som har särskilda behov, säger Henrik Ahlberg, rektor på Skarpnäcks skola.
I måndags eftermiddag gick eleverna på högstadiet hem för att få distansundervisning på grund av personalläget. På tisdagen fick föräldrar och elever beskedet att skolans beredskapsplan vid pandemi hade börjat gälla i Fas 1, eftersom 25 procent av personalen var frånvarande, men ledningen skrev att de inte kände till något fall av coronasmitta varken bland personal eller elever. Henrik Ahlberg tror att frånvaron handlar om att personalen hörsammat Folkhälsomyndighetens råd att inte komma vid minsta tecken på snuva eller hosta. Det är normala förkylningstider.
På onsdagen kom beskedet att högstadieeleverna skulle få distansundervisning under resten av veckan. Ett tiotal elever med särskilda behov kommer dock får fortsätt undervisning på skolan.
– Det har varit viktigt att se till att de som har svårt att ta till sig undervisning på distans får stöd i skolan, säger Henrik Ahlberg.
Fritidsverksamheten för elever i åk 4-6 stängdes också utom för barn som hade särskilda behov. De får ha fritids med de yngre barnen. Alla barn skulle också ta med egna matlådor för att kunna äta i klassrummen och därmed minimera smittrisk.
Föräldrarna har fått daglig information på hemsidan men också information via skolplattformen, epost och sms.
Lärare från högstadiet täcker upp på fritids, låg- och mellanstadiet parallellt med distansundervisningen. Varje dag under veckan har ledningsgruppen, skolsköterska och skolsekreterare haft möte på morgonen för att bestämma hur man ska fördela personalen för att undervisningen ska rulla på.
– Det har fungerat fantastisk bra i personalen och vi har blivit överösta av beröm från föräldrar. Jag tror att det har varit jätteviktigt att vi haft vår beredskapsplan på plats innan allt detta. Vi har varit beredda och legat steget före. Men det är självklart svårt att veta hur mycket vi klarar. Vad händer om vi får 55 procent frånvaro, säger Henrik Ahlberg?
Det har fungerat fantastisk bra i personalen och vi har blivit överösta av beröm.
Skolan har också utsetts som jourskola i stadsdelsnämnden. Det kan innebära att skolan får ta emot barn från 6 andra skolor i Skarpnäcks stadsdelsnämnd till föräldrar med samhällsbärande yrken i ett läge då skolor stängs helt. Och då kan personal fördelas från de skolorna till jourskolan om det skulle behövas. Staden har utsett sådana skolor i varje stadsdelsnämnd. Men där är man inte ännu, poängterar Henrik Ahlberg, även om man planerar tillsammans med de andra skolorna för att vara förberedda om det händer.
I klassrummet ”Astrid” sitter försteläraren Puja Qadri och chattar med sina nior i ämnet bild. I går skulle hon varit på fritids men istället fick hon rycka in och göra en plan för distans- och fjärrundervisingen som skolan ska ha internutbildning i på måndag under en studiedag. I dag har hon hoppat in även i rollen som biträdande rektor. Skolan har inte haft bärbara datorer för mellan- och högstadiet i mer än några månader. Tidigare har man bara haft klassuppsättningar med ipads. De ska nu lågstadiet få.
Puja Qadri har lagt upp en handledning till sina elever i 9:an för digital bildbehandling. De ska göra ett självporträtt med ett fotomontage.
– Det tråkiga är att jag inte får se deras skapandeprocess men mitt i allt som händer har jag verkligen haft roliga stunder under veckan i mina chattar med eleverna och med mina kollegor på skolan. Det är fascinerande hur vi alla blir en tillsammansfaktor som hjälper och stöttar varandra, säger hon.
– Det är också intressant att jag kan få mer tillsammanskänsla med vissa elever på distans än när vi är i klassrummet. I klassrummet säger en del knappt något men i chatten med mig ställer de massor av frågor. Och så är det roligt med deras chattspråk med emojisar och uttryck som nope, okidoki och sånt, säger hon och visar.
Hon är nästan chockad över den extremt höga och snabba inlämningsfrekvensen på uppgifter som hon lagt ut. Det har varit nästan full pott.
Det är skönt att vi kan ge barnen så normala förhållanden som det bara går.
Puja Qadri tror att det beror på att eleverna ser när hon är närvarande på datorn och då kan de snabbt få svar på sina frågor. De har inte börjat med fjärrundervisning med livesända lektioner ännu men det kommer de att göra i vissa ämnen efter att personalen lärt sig mer på måndag. Och eleverna i nian är prioriterade så undervisningen inte påverkar deras betyg.
– Vi får väl se hur skolplattformen fungerar i skarpt läge. Jag har gått många kurser men det är först när man börjat använda de digitala verktygen som man lär sig allt på riktigt, säger hon.
En del elever som kommit för att hämta mat har velat dröja sig kvar i skolan.
– Det märks redan att de längtar efter varandra. Så jag hoppas verkligen att vi inte kommer att behöva stänga skolan helt. Eleverna behöver det normala i allt detta, säger hon.
På andra sidan gatan, i den gamla delen av Skarpnäcks skola, jobbar Nermin Hasic, som lärare i 1:an. Han håller fullständigt med Puja Qadri om att det är viktigt att skolan är öppen för eleverna så länge det går. I synnerhet för de små.
– Det kan vara så stora skillnader hur mycket hjälp barnen kan få hemifrån om vi ska jobba på distans. Så vi försöker hålla igång och skjuta på det så länge vi får och kan, säger han.
Han har känt sig helt trygg med att bemanningen fungerar trots den stora frånvaron.
– Det är så positivt hur alla lärare ställer upp från högstadiet och går in på fritids eller där det finns luckor. Om vi hade behövt ta in vikarier, så hade det bara blivit barnpassning. Jag vet att om barnen inte har en bra verksamhet på fritids märks det direkt i mitt klassrum. Det blir rörigt för att de varit understimulerade. Så det är så skönt att vi i detta läge kan ge barnen så normala förhållanden som det bara går, säger Nermin Hasic.