Fick 100 kronor i löneförhöjning: ”Kändes som ett hån”
Ny lön
Läraren Björn Carlssons lönebesked blev en kalldusch. Han fick 100 kronor i månaden retroaktivt, trots mycket goda vitsord.
"Det var som att bli spottad i ansiktet. Rektorn ville sätta dit mig för att jag bytt jobb", säger han.
När SO-läraren Björn Carlsson började arbeta på Nyvångskolan i Dalby utanför Lund för tre år sedan fick han en relativt låg ingångslön, men accepterade det för att han var nyexaminerad. Efterhand jobbade han upp sin lön och fick återkommande bra vitsord. Vid lönesamtalet i våras blev han också högt skattad av sin rektor.
Björn Carlsson, SO-lärare.
När han sedan i slutet av vårterminen berättade för rektorn att han valt att söka sig vidare, till en tjänst på en skola i Malmö, reagerade denne negativt och sa att ”du sätter mig i en väldigt dålig sits”. Björn Carlsson erbjöd sig då att vänta med bytet till några dagar in på höstterminen, för att göra en ordentlig överlämning av sina elever.
När sedan lönerevisionen kom i förra veckan visade det sig att Björn Carlsson fått en retroaktiv löneförhöjning på 100 kronor i månaden.
– Det var som att bli spottad i ansiktet. Det kändes som ett hån och ett övertramp. Jag hade fått bra vitsord av rektorn vid lönesamtalet, så detta kändes som att han ville sätta dit mig för att jag valt att byta jobb. Han kunde inte sätta noll, så därför markerade han genom att ge mig 100 kronor, säger Björn Carlsson.
Han anser att det inte borde få gå till så att chefer använder lönesättningen som ett maktmedel.
– Det är bra att rektorer kan premiera bra arbete genom individuell lönesättning, revisionen ska vara en morot för att prestera i yrkesrollen. Men samtidigt är det väldigt olustigt om den blir ett verktyg för maktutövning. I samma stund den används för att markera mot anställda som vågar vara ifrågasättande eller väljer att byta tjänst blir det en väldigt obehaglig maktstruktur, säger Björn Carlsson.
Rickard Severin är ordförande för Lärarförbundet i Lund. Han säger att det är ”mycket märkligt” att någon som fått så pass bra respons på sitt arbete får ett lönepåslag på 100 kronor.
– Det känns spontant som att det är något annat som ligger bakom, att anledningen är att han sagt upp sig, säger han.
Får en rektor agera så?
– Nej, löneökningarna ska gälla även dem som slutat, och betalas ut retroaktivt.
Rickard Severin har tagit del av rektorns skriftliga utlåtande om Björn Carlsson från lönesamtalet i våras.
– Han är högt skattad på två av tre områden och skattad i mitten på det tredje. Dessutom finns det positiva marginalanteckningar. Med tanke på att snittet för löneökningarna i kommunen var tre procent, får man säga att 100 kronor är väldigt lågt, säger Rickard Severin.
Björn Carlsson har kontaktat såväl verksamhetsansvarig som löneansvarig vid Lunds kommun, men hävdar att han bara fått ”väldigt svävande svar”.
– Under största delen av min tid på Nyvångskolan uppskattade jag verkligen mitt jobb, jag hade många underbara kollegor och har dessutom själv gått på skolan som elev en gång i tiden. Därför känns det extra sorgligt om detta är det förhållningssätt som Nyvångskolan och Lund står för.
Rektorn är för närvarande föräldraledig och ska efter det arbeta i en annan kommun. Lärarnas tidning har sökt tillförordnad rektor som avböjer att kommentera. Lunds skoldirektör Jytte Lindborg och verksamhetschef Per Wickström har inte svarat på mejl eller telefonsamtal.
Strax innan denna artikel publiceras hör Björn Carlsson av sig och berättar att verksamhetschef Per Wickström beslutat att upphäva rektorns beslut, och ändra hans retroaktiva löneförhöjning till 500 kronor i månaden.
– Det hade aldrig hänt om jag inte kontaktat facket och Lärarnas tidning. Det är fortfarande lågt, men för mig har det här i första hand inte handlat om pengarna. Det känns som att jag fått upprättelse, säger Björn Carlsson.