Håll koll på napparna
Så gjorde vi Emma Mundt läser till förskollärare på Malmö högskola. Här berättar hon om napphållarna hon gjorde som vikarie på Häckeberga förskola i Genarp.
Vanliga djupa papptallrikar funkar att göra napphållare av. Foto: Emma Mundt
1. Praktisk förvaring på väggen
På småbarnsavdelningen vill de flesta barnen ha napp när de sover. Eftersom det var opraktiskt att ha napparna vid barnens ytterkläder sökte personalen en bättre lösning. En pedagog kläckte idén att hänga upp djupa papperstallrikar. Nappen får då plats ”i tallriken”, utan att stöta emot väggen.
2. Utom räckhåll
Tidigare satt napphållarna lägre ned, men då klurade barnen ut att man kunde ställa sig på en pall för att nå dem. Nu är de placerade högre upp. Det finns en hygienisk tanke bakom det, barnen sprider bakterier om de tar varandras. Sedan är det lättare att kontrollera när barnen har napp, eftersom de inte alltid ska ha det. När barnen ska sova ställer de sig i led vid väggen för att få sin napp.
3. Datoranimerat
Napphållarna görs av pedagogerna. De är gjorda av vanliga, djupa papptallrikar. Ansiktena är ritade i datorprogrammet Paint. De skrivs ut, klipps i rätt form och limmas fast på tallriken. Den första utskriften skedde på måfå, men visade sig passa perfekt till tallrikens form. Nu finns ansiktsritningen sparad i datorn för att lätt plocka fram när det ska produceras nya tallrikar. Till hår används silkespapper, som limmas fast.
4. Personligt utformade
Barnen får personliga napphållare när de skolas in. Det finns fyra olika ögonfärger och sex olika hudfärger att välja bland i datorprogrammet. Tanken med att napphållarna ska likna barnen är att underlätta för ny personal när de hämtar deras nappar. Det blir också lättare för barnen att se vilken som är vems. När någon är ledsen springer ofta en kompis till väggen och pekar på kompisens napp.