Så stöttar du ängsliga barn

Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Våra experter svarar på era frågor om ängsliga barn.

Fråga: Hur hjälper jag bäst ett barn som är väldigt försiktigt och väldigt rädd för allting? Hur kan jag stötta barnet att våga lite mer, att ta ett litet, litet steg framåt? Utan att pressa eller stressa. Vill ju så gärna att hon ska kunna slappna av, leka, springa, skratta och ha kul här i förskolan. Coronan har tyvärr slagit sönder delar av vårt jobb med detta då både barnet och vi pedagoger varit borta mer.

Svar: Barn är olika, en del tar längre tid på sig. Coronasituationen har säkert också påverkat. Din lyhördhet är bra och det är viktigt att du visar att du tror på hennes förmåga. Ängsliga barn påverkas av ängsliga vuxna, som förstärker känslan. Du ger henne mod genom din tilltro. Uppmärksamma framsteg och gläds med henne. ”Vad bra det gick” eller ”Vad modig du var”. Viktigt är att hon känner sig trygg med att hon är lika bra oavsett om hon lyckas den här gången eller nästa gång. Det är modigt att försöka. Ett litet steg i taget.

Ängsliga barn vågar ofta inte ge sig hän i leken och kan behöva hjälp av små lekgrupper med stabila barn. Inför vissa situationer kan du vara lekkamraten som först gör det som förväntas, sedan hon med ditt stöd. Små stärkande uppdrag som att duka bordet, hämta saker och hjälpa till stärker självkänslan. Först med enkla saker så hon känner sig trygg och sedan höja ribban allt eftersom.

Genom sagor om rädsla kan ni prata om hur hon känner. Du kan ”spegla” det hon säger genom upprepning som en bekräftelse eller fråga. ”Vargen är farlig.” ”Du tycker vargen är farlig.” Så kan hon utvidga sina tankar. ”Ja, den bits.” ”Du tror att den kommer bitas?”

Att rita och leka en situation gör den ofta mindre hotfull. En del barn behöver bevis för sina framsteg för att tro på dem. Ett ängsligt för­skolebarn ville alltid ha ett ritat kort för varje erövrad utmaning. Vid ­terminens slut hade hen en hel kortlek med sig hem.

Lycka till!

/Ylva Ellneby, specialpedagog

Fråga oss!

Mejla ditt dilemma och dina fackliga frågor till oss på forskolan@lararen.se