Skoj om vardagsnormer

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Glass på en onsdag är en outsinlig källa till diskussion med barnen!

3 - 5 år Alla säger att det är okej att vara olika. Men är det okej att göra olika? Redan titeln, Glass på en onsdag, är en utmaning för känsliga läsare, och värre blir det!

Ella, som har koll på alla regler, ska följa med kompisen Noa hem från förskolan. Igenkänningen är stor när hon, trots sin längtan, får kalla fötter när det äntligen är dags. Men Noas mormor löser det och så bär det i väg. Men vänta: Ingen bil? Cykla utan hjälm? Och säga dagis om förskolan? Här finns tydligen inga gränser alls.

Barnen jag läser med är olika vana vid situationer liknande de Ella ställs inför. Engagemanget är störst hos barnen som är vana att göra rätt i alla lägen.

Hemma hos Noa får man pannkaka med socker och glass, man får luta armbågarna på bordet och leka vidare utan att plocka undan det man lekte med först. Mormodern tycker inte heller om att städa utan säger: ”Passa på att ha roligt nu. Tråkiga saker kan man göra senare.” När mormor häller ut leksaksbilarna och skrattar säger Ella: ”Din mormor är knasig.” Kompisen svarar: ”Det tycker jag är bra. Jag vill också vara knasig.”

När vi diskuterar vill barnen gärna kategorisera i rätt och fel. Jag försöker vidga perspektivet genom att peka på att både mormor och Noa är överens om hur de vill ha det hemma hos sig. Kan det inte vara okej att ha det olika? Alla vill berätta vad som gäller hemma hos dem, men också vad som kanske vore roligare.

Noa får frågan varför han bor med sin mormor. ”Varför bor du med din mamma?” frågar han Ella tillbaka. En passage ingen i vår lässoffa fäster sig vid. Men ändå viktig. Olikheter i familjebildning i barnböcker handlar oftare om HBTQ, och ensamstående kontra sammanboende, än annat.

En sak tycker vi lika om: Glass på en onsdag är riktigt rolig och vi vill läsa den igen. Vi vill också ha roligt nästan jämt.