Poetiskt äventyr

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Bild ur boken Tågresan.

1 - 3 år Att öppna den här boken är som att kliva in i en tavla och för varje uppslag få uppleva ännu en. ”När det kommer löv på träden åker vi tåg pappa och jag. Vi åker förbi allt som är hemma och så fortsätter vi längre bort.”

Som läsare får vi följa med på tågfärd­en till farmor och ta del av allt som sker utanför tågfönstret. Vi får upptäcka landsbygd och stad, lekande barn, djur, regn och hav.

För mig är den här boken både konst och poesi. Texten är inte på rim, men den är melodiskt uppbyggd och lockar till inlevelsefull läsning på ett väldigt fint sätt. ”Där är en tågstation där alla står och väntar. Alla vill till en plats som inte är här.” När pappa svarar allt mer från­varande på frågorna om när de är framme och ”när snart är”, då händer det något utanför fönstret. Städer, stationer och lekplatser byts ut mot en regnbågsbro som leder ner till en magisk undervattensvärld.

Resan fortsätter högt upp i himlen bland fåglarna och en flock med färgsprak­ande enhörningar. Orden ”Titta där” är genomgående i hela berättelsen och till slut är det någon utanför fönstret som tränger in i fantasibubblan med orden ”Titta där!” Det är farmor. ”Där är ju du” säger hon.

Jag tänker att det här en bok om att se och om att bli sedd. Den visar att miljöer kan se ut på väldigt många olika sätt, liksom människorna som gestaltas på bilderna.