Hårklipp som lockar till skratt

Mollys hår av Eoin Colfer & Richard Watson (Argasso).
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Härlig irländsk börja läsa-bok, men se upp, varnar Anna Andersson – den kan inspirera till egna saxexperiment …

6–8 år ”Om man är missnöjd med något ska man försöka ändra på det”, säger Mollys pappa. Hon tar honom på orden eftersom hon är missnöjd med sitt hår. Det är oredigt, har lockiga och raka delar. Det är så orättvist att hon inte kan sätta upp håret i tofsar eller ha flätor. Nu ska hon ändra på sitt hår! Hon samlar ihop lite olika saker som kan behövas, förutom sax såklart. Simglas­ögon kan vara bra om saxen skulle slinta. Hårgelé för att platta till de värsta lockarna.

Det går ganska bra att klippa håret. Kanske borde hon öppna en egen hårsalong? När hon är klar ser hon att luggen blivit lite sned, men det märks inte om hon lutar huvudet lite åt sidan.

Molly är en självsäker tjej som inte ger upp i första taget. När hårgelén torkat ser håret ännu värre ut och mamma hoppas att hon nu lärt sig en läxa och inte klipper sig själv något mer. Visst har hon lärt sig en läxa, och det är att prova på någon annan först! Nu kommer hon på att hon kan färga håret så att det inte syns att det är spretigt och att luggen är sned. Men hon ska göra det på en testperson först. Hon går till Noel och över­talar honom att få prova på hans hund. Hur tror ni att det går?

Boken har en enkel text och är skriven med mycket humor och det gör att både jag och mina lyssnare får oss många skratt när vi läser. Vi pratade om att klippa håret och några elever berättade vad de hade varit med om. Jag ville ju inte uppmuntra dem att klippa sig själva men samtidigt är det ganska vanligt att man provar det i 6-årsåldern. Så det kan vara bra att prata om vad man kan göra själv och hur föräldrar kan reagera.

Bilderna är detaljrika och färgstarka, vilket ­lyfter läsupplevelsen. Bokens format är ganska litet, knappt som två mobiler, och den känns skön att hålla i.

Längst bak i boken finns en ordlista där svåra ord förklaras, som oredig och slinta. Här finns också frågor till texten.