Lotta Edholm om Förskolans granskning: ”Upprörande”

Den arbetsmiljö som beskrivs bekymrar verkligen mig som skolminister, säger Lotta Edholm (L).

Åtta av tio förskollärare arbetar i för stora barngrupper. Nu reagerar skolminister Lotta Edholm på Förskolans granskning.
– För mig och Liberalerna är mindre barngrupper en självklar prioritering som vi måste göra, säger hon.

I Förskolans artikelserie vittnar förskollärare om att de inte räcker till för alla barn och inte kan garantera deras säkerhet. Till grund för granskningen ligger bland annat Sveriges Lärares rapport ”Tryggare kan alla vara” som bygger på en enkät med 1 500 förskollärare. Några av lärarnas svar utgjorde skrämmande läsning:

”Det fattas alltid personal, så arbetet handlar om att släcka bränder…”.

”Vi har utåtagerande barn som inte får det stöd de har rätt till…”.

Lotta Edholm väljer att svara skriftligen på våra frågor:

Har du någon spontan kommentar efter att ha läst om resultaten i Förskolans granskning?
– Den arbetsmiljö som beskrivs bekymrar verkligen mig som skolminister. Arbetsgivare behöver ta ett mycket större ansvar för sin personal.

Åtta av tio förskollärare (82 procent) arbetar i barngrupper som är större än Skolverkets riktmärke. Vad vill du göra åt det?
– För att skapa bättre förutsättningar för förskollärare och barnskötare har regeringen gett en utredning i uppdrag att föreslå en reglering av barngruppernas storlek, alltså ett maxtak för hur stora barngrupperna faktiskt får vara.

Hon lägger till att samma utredning också ska titta på hur det kan kombineras med en ”reglering av personaltätheten”.

Hur ska mindre barngrupper finansieras?
– Det måste utredningen få titta på. För mig och Liberalerna är det här dock en självklar prioritering som vi måste göra för att förbättra arbetsmiljön i förskolan och öka attraktiviteten för förskolläraryrket.

Och så vill hon betona vad som redan görs från statens sida:
– Vi satsar årligen miljardbelopp (2,9 mdkr 2025) som huvudmännen kan använda för att minska barngruppernas storlek och rekrytera mer personal.  

Sju av tio förskollärare (68 procent) har ”svårt att leva upp till tillsynsansvaret” minst vid några tillfällen per vecka. Vad tycker du om det? Och vad vill du göra åt det?
– Det är uppenbart att barngruppernas storlek påverkar personalens förutsättningar att utöva tillsyn. Det är något jag tar på väldigt stort allvar, och en situation som vi givetvis behöver förändra i grunden. Och en av flera anledningar till att det är så viktigt att få ett maxtak på plats.

Lärarnas svar i enkäten visar att alla förskolor uppenbarligen inte kan garantera barnens säkerhet. När vi ber henne precisera vad regeringen ytterligare kan göra för att komma till rätta med problemen bollar hon över till de ansvariga på lokal nivå:
– I grund och botten handlar det här dock om att kommuner och fristående huvudmän måste ta sitt arbetsgivaransvar och säkerställa en god och trygg arbetsmiljö på alla sina förskolor. 

Enligt förskolläraren Pia Rizell, andre vice ordförande i Sveriges Lärare, finns förskolor med barngrupper som inte har en enda behörig förskollärare. Vad tycker du om det?
– Jag tycker faktiskt att det är upprörande. Regeringen arbetar nu med att stärka förutsättningarna och arbetsmiljön för förskollärare och barnskötare. Det är viktigt av flera anledningar, inte minst för att fler ska vilja utbilda sig och stanna kvar i förskolläraryrket. Det arbetet behöver även huvudmännen ta på allvar.

Varannan förskollärare (48 procent) svarar att det tar ”för lång tid för barn i behov av särskilt stöd att få den hjälp de behöver”. Vad kan regeringen göra åt det? 
– Med mindre barngrupper skulle förskolans personal få bättre förutsättningar och en bättre arbetsmiljö, och därigenom betydligt bättre möjligheter att ge varje barn det stöd som de behöver. Det är viktigt för alla barn, men särskilt viktigt för den som behöver förskolan som mest.

Nästan varannan förskollärare (44 procent) anser att de ”inte hinner med sitt förskolläraruppdrag under ordinarie arbetstid”. Din kommentar?
– Vi har nyligen tagit emot skarpa förslag som handlar om att reglera förskollärares tid till planering och uppföljning, förslag som vi just nu arbetar vidare med. En reglering skulle freda den viktiga tid som alla förskollärare behöver för att kunna planera och följa upp sin undervisning.

Lyssna på Förskolan här!