Vill ni ändra stödet till folkhögskolan?

Det är mycket som står på spel i folkhögskolans värld just nu. Här berättar partierna hur de ser på skolformens framtid. Foto: Stock adobe.

Folkhögskolan har tjänat Sverige i över 150 år och många partier har starka åsikter om dess framtid. Men vad tycker politikerna egentligen? Här har riksdagspartierna själva gett sina svar på frågan om folkhögskolans betydelse och hur de vill bidra till att säkra skolformen.

Moderaterna

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Den är en viktig del i en fungerande utbildningskedja. Alla människor är olika och här fyller folkhögskolorna, med dess olika inriktningar, en viktig funktion. Inte minst för de som inte har klarat av eller inte kommit till sin rätt i det vanliga offentliga skolsystemet. Även i den kreativa sektorn och den kulturella branschen fyller folkhögskolorna en mycket viktig roll för att möjliggöra studier inom konstnärliga yrken. Allt handlar om att fler människor ska kunna verka som självständiga och demokratiska individer.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”Christer Nylander har relativt nyligen överlämnat sin utredning om folkbildningen som helhet till utbildningsministern. Vi hänvisar just nu till att det pågår ett arbete på departementet.”

Centerpartiet

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Folkhögskolan är en kraftfull utbildningsmotor. Den har en nyckelroll för att lösa dagens kompetensbrist, för att bidra till personlig utveckling och ge fler chans till livsresor. En styrka är folkhögskolans breda utbud av utbildningar. Utöver detta ger den individer som saknar behörighet en andra chans och spelar en viktig roll för integration.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”Vi vill säkra finansieringen och stoppa dagens nedskärningar. Men folkhögskolor behöver inte bara säkras, de behöver utvecklas. För att kunna fungera som en viktig del av kompetensförsörjningen krävs ett nära samarbete mellan skolor, näringsliv och andra utbildningsinstitutioner. Folkhögskolans unika roll att kunna ställa om verksamheten utifrån behov måste värnas.” 

Sverigedemokraterna

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Folkhögskolan bidrar till mycket positivt genom bildning och utbildning. Den fyller även en viktig roll för kulturen genom sina estetiska utbildningar. Vi har en positiv grundinställning till folkhögskolan, men det är viktigt med ordning och reda – sett till vad statens stöd till folkbildningen faktiskt går till.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”Vi vill utreda hur vi kan motverka avarter i form av politisk propaganda och aktivism på folkhögskolorna. Det finns en del illavarslande exempel på hur detta har förekommit, vilket är viktigt att ta itu med för att i allmänhetens ögon värna legitimiteten i statens stöd till folkbildningen. Folkhögskolan är i en kärv ekonomisk situation, men det bottnar i negligering från tidigare regeringar.”

Socialdemokraterna

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Vi ser folkhögskolan som en bärande del av den svenska demokratin. Den ger människor möjlighet att växa, oavsett bakgrund, och bidrar till ett starkt, jämlikt och fritt samhälle. Det handlar om tro på människors förmåga och rätt till bildning genom hela livet. Folkhögskolan ska stärka människors möjligheter att delta i samhället – som medborgare, som arbetstagare och som individer. Dess frihetliga och människonära pedagogik skapar både kunskap och självförtroende, och bidrar till en levande demokrati.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”Vi vill se ett stöd som präglas av långsiktighet, stabilitet och respekt för folkhögskolans särart. Det är viktigt att folkhögskolorna har goda villkor för att fortsätta vara en kraft för bildning, gemenskap och framtidstro.”

Liberalerna

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Genom sin flexibla och inkluderande form ger den människor, oavsett bakgrund, möjlighet att utbilda sig utifrån sina egna förutsättningar och ambitioner. Den ger också många en andra chans och spelar en central roll i att främja livslångt lärande och stärka individers chanser såväl i livet som på arbetsmarknaden. Dessutom är folkhögskolan ett viktigt alternativ för personer med funktionsnedsättningar och fyller en viktig funktion genom att erbjuda specialiserade yrkesutbildningar.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”Nej. I dag är det statliga stödet till folkhögskolan omfattande. Liberalerna vill att så ska förbli samtidigt som vi anser att det är viktigt att det finns fler aktörer som bidrar till folkhögskolornas utveckling.” 

Vänsterpartiet

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Att den har en stor betydelse för vår demokrati – där människor från olika bakgrunder får en möjlighet att utbilda sig på sina egna villkor. Begreppen ”fritt och frivilligt” som präglar verksamheten är något vi vill slå vakt om. Att skolorna har friheten att själva utforma sina utbildningar – utan att staten eller regionerna lägger sig i – är enligt oss en förutsättning för skolformen.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”I höstens budget satsade vi totalt 380 miljoner kronor mer än regeringen för år 2025 på folkhögskolorna. Folkbildningsanslaget har ingen lön- och prisuppräkning och har därför urholkats över tid. Samtidigt är en allt större andel av deltagarna i behov av särskilt stöd. Vi föreslår ett förstärkt bidrag per årsplats och ökar anslaget med 160 miljoner kronor, jämfört med regeringens förslag. Vidare vi vill också se en satsning på extra utbildningsplatser på folkhögskolan.”

Kristdemokraterna

Vilken är er grundinställning till folkhögskolan?

”Folkhögskolans viktigaste uppgift ligger i att vara ett komplement till skolsystemet, där elever kan välja att läsa ett stort antal kurser och utifrån sina val få utvidgade perspektiv i livet och ny kunskap. Eller ge en ny chans till unga som inte nått målen. Folkhögskolorna ska själva bestämma över sin verksamhet. Därför fortsätter vi bevaka deras intressen och verka för att de ekonomiska förutsättningarna för skolorna ska vara goda.”

Något ni vill ändra i statens stöd till folkhögskolan?

”I vårt kulturprogram från 2024 så föreslår vi att ge studieförbund och folkhögskolor ett ekonomiskt stöd som ger långsiktigt gynnsamma förutsättningar att bedriva en bred bildningsverksamhet på ideell grund.”

LÄS ÄVEN:

Så tycker Sverigedemokraterna om folkhögskolan

Forskaren: Folkhögskolan har blivit en städgumma

Sverker Sörlin spår i framtiden