Krönika För en del människor är sommarlovet äventyr, för andra stilla eller en daglig promenad till närmaste gym. Men oavsett verkar det finnas något trösterikt i känslan av att få göra något meningsfullt i sin egen takt, skriver Sara Silfverskiöld.
Vad ska du göra i år? Cykelsemestra i Danmark eller ta en kort promenad till gymmet? Sommarlov kan vara en spännande resa eller några ganska ospännande veckor hemma.
En av våra äldre deltagare brukar gå till gymmet, med rollator parkerad bredvid träningsmaskinen.
- Hur är läget idag?
- När jag vaknar är jag väldigt stel men när jag tränat här en stund känner jag mig stark.
Gym och folkhögskola
Ett gym är ett demokratiskt ställe i någon mening, tänker jag, och jämför med en folkhögskola. Var och en tränar på det som känns viktigt, helt efter sina egna förutsättningar. Och lika lite som kunskap kan ju motion köpas, det är du själv som måste vara aktiv.
- Först tränade jag mest för att undvika ont i ryggen, sen provade jag lite styrketräning, berättar mannen.
- Jaha, vad bra, svarar jag.
- Jag får alltid en energikick av att träffa min tränare, för han pratar inte om vad jag inte kan utan vad jag kan bli bättre på.
Jag nickar:
- Låter väldigt klokt.
- Eller hur, och hans bästa tips, som han tydligen hört från sin morsa i Libyen, är ”håll dig borta från folk som säger att du inte kan”.
Får själen att må bra
En av terminens sista dagar sitter vi och fikar i matsalen som vanligt när en av deltagarna i seniorklassen berättar att hon nyligen ringde en vän som flyttat till ett äldreboende, tyvärr kunde vännen inte svara just då.
- Hon hjälper till att göra en äppelkaka, berättade personalen på äldreboendet.
- Ojdå, svarar en annan deltagare i seniorklassen lite förvånad:
- Ja, det gör ju så gott i själen att baka tillsammans.
Tänk att personalen prioriterade den boendes mående framför praktiska frågor om effektivitet. Det kanske finns fler verksamheter i samhället som skulle må väl av att tänka på hur själen mår? Vi som arbetar på folkhögskolor vet av erfarenhet att vi inte når våra goda resultat genom att bara fokusera på förändringsbenägenhet och transparens. För oss är trivsel och gemenskap minst lika viktiga. På Bromma folkhögskola har vi fyra värdeord, landa, mötas, skapa och växa. Den som jobbar i en annan del av skolsystemet och behöver inspiration uppmanas ringa en av landets folkhögskolor och be oss berätta!
Semester och hemester
Men innan vi tar nya tag i augusti har vi sommarlov. Kanske är det allra viktigast att få ta det lite lugnt. På en hemester blir cykelturen till biblioteket ofta ett trevligt inslag. En tjej som låst fast sin cykel bredvid min har svårt att hitta sin cykelnyckel. Jag tipsar om kombinationslås, men hon menar att hon lätt tappar bort sina glasögon och då kan hon inte få in rätt siffror. Vi enas om att det i botten på många väskor verkar finnas ett svart hål där både nycklar och glasögon ohjälpligt sugs in. En liten stund senare kommer nyckeln fram. Dagen är lite kylig men plötsligt blir det lite varmare i luften.
Sara Silfverskiöld
Folkhögskollärare på Bromma folkhögskola.