Premiär för Åsadalen på Åsa folkhögskola

Rektor Daniel Berton är den som har hållit i trådarna under planeringsarbetet. Den grundläggande idén är att alla åsikter är värda att lyssna på. Foto: Privat och Stock adobe.

På Åsa folkhögskolas debutfestival Åsadalen finns en stark vilja att mötas bortom debatt. Alla röster ska få komma till tals, från höger till vänster. Ambitionen är en folkbildande fest där lokala politiker, deltagare och namnkunniga röster i samhällsdebatten deltar.

Snart är det dags för Åsadalen, Åsa folkhögskolas egen version av Almedalen, som nu arrangeras för första gången. Och det är ett stort evenemang som väntar, med välkända kulturprofiler, lokalpolitiker från både höger och vänster, samt forskare inom olika samhällsfrågor. Rektorn Daniel Berton berättar att idén började ta form redan för två år sedan, under en personaldag tillsammans med systerskolan Eskilstuna folkhögskola.

– Den dagen utgick vi ifrån temaområdena uppmärksamhet och påverkansarbete. Exempelvis frågan om hur vi kan skapa förutsättningar för deltagarna att känna att de har möjlighet att påverka sina liv och det samhälle vi lever i. Påverkansarbete är något vi ofta säger att vi är bra på i folkhögskolan, kanske mer nu än tidigare, men vi tycker inte att det stämmer, säger Daniel Berton.

Civila samtal

Tanken med festivalens program var att skapa så bred representation som möjligt, med människor från alla vrår i politiken; politiker, debattörer och intellektuella. Men ganska snabbt visade det sig att det var betydligt enklare att få människor från det liberala hållet att delta, än det konservativa.

– Vi är ganska ointresserade av navelskåderi. Det är ju ingen poäng med att bara träffa människor som tycker likadant. Tanken är att vi ska mötas i civila samtal, inte i debatter. Vi är intresserade av att förstå vad som har lett fram till de åsikter man har – och att man delar de åsikterna och erfarenheterna med varandra. Demokrati handlar ju om mer än bara ett styrelseskick.

I det här området kommer festivalen att utspela sig, runtomkring Åsa folkhögskola. Foto: Privat.

Ett av panelsamtalen går under titeln ”Alternativa vägar till framtidens ekonomi”, där en av frågeställningarna är: Är det dags för nytänk kring vårt ekonomiska samhällssystem? Här medverkar bland annat den moderata ordföranden i Region Sörmlands kulturnämnd, Jan Raimond Heiniö, som samtalar med John Lapidus, doktor i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg. 

– I panelen deltar också Teater K, som har producerat en film med idéer om hur samhället skulle kunna utformas för mänsklighetens bästa snarare än för enskilda intressen. På så vis får vi både spännvidd och bredd i perspektiven.

Ett annat av panelsamtalen handlar om yttrandefrihet. Där kommer bland andra Kajsa Ekis Ekman och Linus Hagström, forskare och lärare vid Försvarshögskolan, att diskutera vem som får säga vad i en polariserad tid.

– Det kan också nämnas att flera av deltagarna i panelsamtalen kommer att hålla egna föredrag, säger han. Utöver detta finns massor av kulturevenemang, föreläsningar och samtal.

Vilken är deltagarnas roll i Åsadalen?
– Åsadalen pågår i tre dagar, varav två är reserverade enbart för deltagarna. Det är våra egna dagar. På torsdagen kommer deltagarna till exempel att möta kommun- och regionpolitiker och föra samtal med dem för att få en djupare förståelse för hur man själv kan engagera sig och påverka. Vi har haft ett väldigt stort intresse från det lokala politiska livet, vilket förvånade oss. Det är anmärkningsvärt hur engagerat de ställer upp och deltar, och vi tycker att det är otroligt viktigt att få med dem. Det skapar en känsla av öppenhet.

Vad är syftet med de samtalen?
– Att deltagarna ska få en känsla av att politiker är "vem som helst". Det vill säga våra grannar eller vi själva. De är ingen elit, även om de lätt kan uppfattas så i vår samtid, som präglas av konspirationsteorier och misstro.

Och lärarna, vilken är deras roll?
– De är också deltagare. Några har särskilda ansvarsområden, exempelvis att hjälpa till med parkering eller vid grillen. Men framför allt deltar lärarna på samma villkor som övriga. Det är lika viktigt för oss att ta del av alla tankar och idéer som det är för deltagarna.

Hur har ni tid och råd med det här?
– Som det ser ut nu blir det ingen hiskelig kostnad. Många av dem som ska tala eller hålla föredrag deltar för att de tycker att det är meningsfullt. Vi har inte anlitat någon projektledare eller liknande, utan har gjort allt tillsammans – deltagare och personal – och använt våra kontakter för att hålla nere kostnaderna. Ett mervärde i allt det här är att vi har fördjupat vår relation till de lokala politikerna och skapat en närmare kontakt med vår huvudman. Det har varit väldigt positivt.

Se hela programmet här: Åsadalens festivalprogram

LÄS ÄVEN:

”Föraktet för politiker minskar”

Sverker Sörlin spår i framtiden

Junite både förenar och engagerar