Sana bjuder in både föräldrar och elever till läxhjälpen

Foto: Oskar Omne

Sana El Youssoufis klassrum är fullt – med både vårdnadshavare och elever.

Matteläraren Sana El Youssoufi bjuder in vårdnadshavarna till lektionen för att de ska bli bättre på att stödja sina barn med läxorna.
– Det bygger broar mellan hem och skola och stärker elevernas självförtroende, säger hon.

Jan-Toivo Hellström och hans son Johannes Hellström är först på plats. De hälsar glatt på Sana El Youssoufi och slår sig ner i ett av bänkparen vid fönstren.

– Det här är suveränt, hade vi haft såna här genomgångar när jag gick i skolan hade jag säkert fått högre betyg, säger Jan-Toivo Hellström.

Algebra står på schemat när runt 15 elever i årskurs åtta och nästan lika många föräldrar kommer till Sana El Youssoufis klassrum i Tappströmsskolan på Ekerö kommun strax utanför Stockholm. Under två timmar ska de arbeta tillsammans för att stärka barnens chanser att klara det prov som väntar ett par veckor senare.

– Att pappa är med här gör att vi tittar mer på matteuppgifterna tillsammans där hemma. Det har gjort att jag kunnat höja min nivå, säger Johannes Hellström.

Jan-Toivo Hellström instämmer:

– Nu kan jag vara ett bättre stöd, både med läxorna och inför proven, säger han.

Foto: Oskar Omne

Sana El Youssoufi har arbetat på Tappströmsskolan på Ekerö i sex år. Algebra har en egen plats i hennes skåp.

Läraren: ”Det ska kännas okej att göra fel”

Klockan närmar sig 18 och starten för kvällens lektion. Men först hinner deltagarna hälsa på varandra och småprata en stund. Under tiden berättar Sana El Youssoufi för Ämnesläraren om upplägget.

– Vi brukar träffas på det här sättet tio dagar före varje prov. Först går jag igenom enkla uppgifter i det moment provet gäller, sedan höjer jag svårighetsgraden. Eleverna ­ställer frågor och därefter diskuterar vi olika lösningsmetoder tillsammans.

Hon understryker vikten av att ingen av deltagarna ska känna sig stressad. När vårdnadshavare och barn kommer in i klassrummet är det första de ser ett par kaffetermosar, en hög clementiner och ett stort fat med kakor. Det färgglada fikat bidrar till att höja stämningen.

– Det ska vara prestigelöst och det ska kännas okej att göra fel. Vi löser uppgifterna tillsammans och går igenom olika lösningsmetoder.

Foto: Oskar Omne

Charlie Gotthold är glad att pappa Oskar Nilsson finns med som stöd.

Sana El Youssoufi är i grunden gymnasielärare. Första gången hon erbjöd matteundervisning för vårdnadshavare var när hon för 15 år sedan arbetade i Huddinge kommun.

– Jag hade sett att det skiljde sig en hel del mellan eleverna i vilka möjligheter de hade att få hjälp med sina matteläxor i hemmet. Genom att bjuda in föräldrarna ville jag skapa en mer jämlik inlärningsmiljö.

Det som i början var lite löst i kanterna har blivit en struk­ turerad del av hennes arbete. Nu finns kvällspassen med elever och vårdnadshavare med i hennes tjänstebeskrivning. Hon bjuder in till undervisningen tre gånger per termin och får ta ut några komp­dagar som ersättning för jobbet.

Sanas tips till andra mattelärare som vill starta läxhjälp för föräldrar och elever

  1. Visa att du brinner för det du gör. Det smittar av sig. Skapa en trygg och prestigelös miljö, betona att det är okej att inte förstå allt direkt. Uppmuntra dialog mellan barn och föräldrar så att lärandet fortsätter även hemma.
  2. Ha tålamod, resultaten visar sig inte alltid direkt. Elever har rätt att ställa frågor så var beredd på att förklara om och om igen. Utgå från det eleverna arbetar med i skolan – förankra träffarna i aktuella moment så att det blir relevant och konkret för både barn och vuxna.
  3. Kom ihåg att det finns många vårdnadshavare som är villiga att stödja barnen hemma, men en del av dem känner sig osäkra och det påverkar barnens möjligheter att få stöd. Alla vårdnadshavare har själva haft matematik i skolan, men sysslar man inte med matte dagligen kanske man inte litar på sina kunskaper.
  4. Ge vårdnadshavarna verktyg att förstå skolmatematiken och komma ihåg det de själva har kunnat en gång i tiden. Det är när barn och vuxna möts i ett gemensamt utforskande som lärandet får liv och ny förståelse uppstår.

Efter en tid med kvällslektioner för de vuxna kom Sana El Youssoufi fram till att det vore bra om även eleverna var med.

– Det är den bästa idé jag kommit på. Eleverna är engagerade och tycker att det här är roligt. Det bästa är att se när de förklarar för sina föräldrar. Då får de briljera en stund och det stärker deras självförtroende.

Hur hjälper det här dig i din vanliga undervisning?

– Att barnen kommer hit visar att de vill lära sig. De vänder sig till mig med frågor och då kan jag förklara hur viktigt det är att ta matematiken på allvar och planera tiden så man hinner med sina läxor. Då blir det också lättare att klara matten på gymnasiet.

Inte bara matematikkunskaperna som slipas

Bättre kunskaper i matematik är ett av de mål Sana El Youssoufi satt upp för satsningen. Men hon vill också utveckla elevernas förmåga att ta ansvar för sina studier och förbereda sig för högre utbildning.

Första timmen flyter på med en rad räkneexempel som passerar revy på storbildsskärmen längst fram i klassrummet:

”Andreas är x år. Hans syster Amina är 2 år yngre. Teckna ett uttryck för hur gammal Amina är”.

Viyan Chooli är en av flera elever som ofta räcker upp handen och kan många av svaren.

– Amina är x–2 år, säger hon.

Killarna längst bak har också bra koll.

– 6x+4y, svarar Oliver von Stein på en annan fråga och får även han beröm av Sana El Youssoufi.

– Mina änglar, ni är fantastiska, säger hon.

I pausen berättar Oliver von Steins mamma Charlotta von Stein att hon vid det här laget har hunnit vara med på ganska många av Sana El Youssoufis kvällslektioner eftersom även Olivers storebror går i Tappströmsskolan.

– Vi är en mattefamilj. Men undervisningsmetoderna förfinas och man glömmer vad man en gång har lärt sig. Det här är ett bra sätt för mig att få koll på hur man räknar i dag och hur undervisningen går till. Det gör att jag kan vara ett bättre stöd hemma, säger hon.

Foto: Oskar Omne

”För mig känns det bra att komma hit och fräscha upp mina mattekunskaper, annars kan det vara svårt att hjälpa till där hemma”, säger Jenny Edin (till vänster) som den här gången kom till läxhjälpen utan sin dotter Irma. Charlotta von Stein har sin son Oliver längre bak i klassrummet.

En annan positiv effekt av undervisningen är att den ger ytterligare en möjlighet att lära känna barnens lärare, framhåller hon.

– Det gör det enklare att ta kontakt om man skulle behöva i något annat sammanhang, säger Charlotta von Stein.

Sana El Youssoufi håller med. Kontakten i avslappnade former underlättar hennes arbete och hon har märkt att föräldrarnas närvaro och vilja att förkovra sig sänder en signal till barnen om att matematiken är viktig.

Jag kan inte tänka mig att vara utan de här kvällarna”

Hon framhåller också det goda samarbetet med Tappströmsskolan rektor Fredrik Olsson som en viktig förutsättning för att lyckas.

– Hans stöd och engagemang har haft stor betydelse för att vi har kunnat genomföra satsningen. Det här har blivit en del av min undervisning. Jag kan inte tänka mig att vara utan de här kvällarna.

Hur hoppas du att ditt initiativ ska inspirera kollegor?

– Jag önskar att fler lärare vill börja arbeta på det här sättet. Både här på skolan och i andra skolor. Det är mycket givande för alla parter, säger Sana El Youssoufi.

Sana El Youssoufi

Ålder: 61 år.
Gör: Lärare i matematik på Tappströmsskolan på Ekerö.
Bor: Stockholm.
Familj: Två vuxna barn.
Fritid: Umgås med familj och vänner, och njuter av att skapa egna praliner.
Därför blev jag lärare: För att sprida min passion för matematik.

Tappströmsskolans läxhjälp

Tre gånger per termin
Läxhjälpen i matte i Tappströmsskolan vänder sig både till elever och vårdnadshavare. Matteläraren Sana El Youssoufi bjuder in till två timmars läxhjälp på kvällstid, tre gånger per termin.

Tio dagar före provet
Läxhjälpsträffarna ligger i regel tio dagar före ett prov. För att träna eleverna – och för att ge vårdnadshavarna verktyg att hjälpa sina barn hemma med matten – går Sana El Youssoufi igenom momentet och ger en rad räkneexempel.

LÄS ÄVEN

Prisad lärare förstärker elevernas intresse för fysik

Ny rapport: Framgångsfaktorerna som lyfter teknikämnet

Persson: Vi lärare är experter – låt oss visa det

Matteproblemen som gör eleverna mer självgående

Geometrin blir mer begriplig med VR