Tekniklärarna tar brobyggandet till en ny nivå

Maria Nasca och Nicklas Bengtsson är tekniklärare på Myrsjöskolan i Nacka.

Brobygget öppnar för fler liknande projekt i teknikämnet.
– Eleverna får träna problemlösning och vi utvecklar oss i vår lärarroll, säger Maria Nasca och Nicklas Bengtsson, tekniklärare på Myrsjöskolan i Nacka.

Att bygga broar är ett välkänt grepp inom teknikämnet. Många gör det, men kollegorna Maria Nasca och Nicklas Bengtsson har tagit det ett steg vidare.

– Vi ville utveckla brobygget till att inte bara handla om någon slags hållfasthetstävling. Det ska också finnas en funktion, säger Maria Nasca.

Bron skulle gå att öppna och med hjälp av programmering kunna kompletteras med ett varningssystem.

– På så sätt fick vi in flera delar av tekniken i ett och samma projekt. Vi kunde återspegla en verklig situation, säger Nicklas Bengtsson.

”Ökat intresse för teknikämnet”

Samtidigt utvecklas elevernas kunskaper i problemlösning och deras förmåga att se på ett problem ur olika synvinklar.

– Under de sju veckor vi arbetade med projektet visade eleverna ett ökat intresse för teknikämnet och flera av dem sa att de gärna jobbar med liknande projekt i framtiden. När man konstruerar en bro med olika funktioner är det lätt att se nyttan med tekniken, säger Maria Nasca.

En av de färdiga broarna.

Den pedagogiska utmaningen var bland annat att strukturera arbetet på ett bra sätt, menar de båda lärarna som delat med sig av sina erfarenheter i en utvecklingsartikel.

– Att genomföra projektet på ett väl avgränsat sätt, men ändå få med oss alla bitar har inte varit alldeles enkelt. Det är också viktigt att ha en god struktur i klassrummet med förvaring av allt material, så att det finns tillgängligt inför varje lektion, säger Maria Nasca.

Det visade sig också bra att ligga steget före för att få grepp om vilka problem som kan uppstå i olika moment. Bland annat testade de att bygga den brodel som skulle vara öppningsbar. De kom underfund med att det var lika bra att låta eleverna få ritningar på den delen, för att undvika allt för stora skillnader i utförandet.

Kommer skala ner

Ett annat exempel är programmeringen. Där undersökte de båda kollegorna olika tänkbara lösningar för att kunna stötta eleverna.

Broprojektet pågick 20 cirka lektionstimmar under sju veckor.

– Det tog rätt mycket tid i anspråk och andra NO-ämnen blev kanske lite lidande. Men vi bedömde att det var värt det just för att få prova ut ett sådant här projekt, säger Nicklas Bengtsson.

Är det någonting som ni i backspegeln ser att ni kunde ha gjort på annat sätt?

– Om vi går vidare med liknande projekt kommer vi göra det i mindre skala. Man kan göra mindre modeller och mindre avancerade konstruktioner, men ändå ha ett tekniskt system. Det behöver inte vara en avancerad bro, man kan få med flera moment även på andra sätt. Det kan till exempel vara en bom som ska öppnas och stängas, säger han.

LÄS ÄVEN

Så tar Maria tekniken till nya höjder

Charlottas forskning ska lyfta teknikämnet

Ny rapport: Framgångsfaktorerna som lyfter teknikämnet

Studiebesöken som gör tekniken verklig