Ny rapport: Processen som lyfter teknikämnet

Att låta eleverna hitta tekniska lösningar för att samla upp regnvatten från skolans tak kan skapa en bra process, menar Elín Hafsteinsdóttir, forskare och projektledare på Skolforskningsinstitutet.
Forskning
Eleverna lär sig mer i teknikämnet om läraren ger stöd genom hela processen, från att identifiera ett problem till färdig lösning och utvärdering.
– Läraren behöver också visa att det inte är fel att misslyckas, säger Elín Hafsteinsdóttir, forskare och projektledare på Skolforskningsinstitutet.
Teknikutvecklingsprocessen är en central del i teknikämnet. I en ny rapport har Skolforskningsinstitutet samlat forskning som visar att de olika momenten i processen kan vara ett bra stöd i elevernas inlärning.
– Resultatet ger en inblick i vad som fungerar bra, vad som är utmanande och hur lärare kan stödja elevernas lärande i olika delar av processen, säger Elín Hafsteinsdóttir, forskare och projektledare vid institutet.
”Ett vanligt arbetssätt”
I sammanställningen ingår 43 studier av undervisningssituationer med elever i olika åldrar och från olika länder, däribland Sverige.
– Teknikutvecklingsprocessen är ett vanligt arbetssätt. Sen kan det variera hur lång tid man låter den ta och hur många delar man använder sig av, säger Elín Hafsteinsdóttir.
Processen kan gälla allt från ett lokalt problem man arbetar med på skolan till ett större samhällsproblem. Det kan handla om att hitta tekniska lösningar för att samla upp regnvatten från skolans tak eller att konstruera en bro.
Fem enkla steg
Elín Hafsteinsdóttir beskriver processens olika steg:
- Identifiera problem eller behov.
- Göra en undersökning för att förstå problemet bättre och se hur man kan gå vidare.
- Ta fram förslag till lösningar.
- Enas om en mer detaljerad teknisk lösning i form av en konstruktion eller modell.
- Gör en utvärdering genom att testa konstruktionen, eventuellt gå tillbaka och justera.
De olika stegen behöver inte göras i exakt den ordningen, understryker Elín Hafsteinsdóttir. Snarare ska processen ses som en cirkel, där lärare och elever går fram och tillbaka och utvärderar olika delar.
– Många lärare väljer ut ett par delar som är mer fria och öppna för eleverna att arbeta med. Men samtidigt kan de undervisa i hur delarna hänger ihop i processen och hur de bildar en helhet, säger hon.
”Djupare förståelse”
Det är också viktigt för eleverna att se vad som inte fungerar och försöka ta reda på varför.
– Om de sitter tillsammans och reflekterar över det egna arbetet ger det ofta en djupare förståelse för processen. För eleverna är det en god hjälp om läraren visar att man sällan kommer fram till riktigt bra tekniska lösningar utan att också ha misslyckats på vägen.
På vilka andra sätt kan läraren vara ett stöd i teknikutvecklingsprocessen?
– Det handlar om att tänka igenom uppgifterna och fundera över hur mycket eleverna kommer att hinna med. Det är också viktigt att läraren tänker på sin roll och att det finns en risk att elever som i för hög grad följer lärarens råd inte reflekterar över dem som vi ju vill att de ska göra, säger Elín Hafsteinsdóttir.
LÄS ÄVEN
Så får vi fler tjejer att välja teknik
Samads festival stärker elevernas intresse för teknik
Könsstereotyper får tjejer att välja bort teknik
Legotävling stärker elevernas intresse för teknik