Debatt: ”Platsannonser som förminskar oss yrkeslärare"

Att sänka kraven på yrkeslärare är ett hån mot de som har vidareutbildat sig och universitetslärare som utbildar yrkeslärare, men också mot Skolverket, skriver Alberto Volkers. Foto: Stock adobe.
Debatt När platsannonser för yrkeslärartjänster ställer minimala krav på erfarenhet och utbildning förminskas hela vårt yrke, liksom värdet av den undervisning eleverna får. Vår kunskap får inte reduceras till något som ”vem som helst” kan ersätta, skriver yrkesläraren Alberto Volkers.
Det talas ofta om hur viktigt det är att ha behöriga och professionella lärare. Men inom yrkesläraryrket är det som om den principen inte riktigt gäller. Yrkeslärare har länge behandlats som ett ”andrahandsyrke”, och inget verkar förändras trots alla vackra ord om kvalitet och status. Mitt namn är Alberto. Jag är legitimerad yrkeslärare inom restaurang och livsmedel, utbildad vid Göteborgs universitet, med över 40 års erfarenhet inom hotell- och restaurangbranschen – från små kvarterskrogar till stora och välrenommerade restauranger.
Under åren har jag vid flera tillfällen arbetat som obehörig lärare, parallellt med att jag drev mina egna restauranger. När jag slutligen valde att satsa helhjärtat på läraryrket var det självklara första steget att utbilda mig och ta lärarlegitimation. Jag ville förstå det pedagogiska uppdraget på djupet och få de verktyg som krävs för att ge eleverna en rättvis, gedigen och värdefull utbildning, så som Skolverket kräver.
Ett hån mot oss som lagt ett helt yrkesliv på att arbeta i branschen.
Anledningen till att jag skriver detta är min upprördhet över vissa platsannonser jag ser, bland annat för tjänster som restaurang- och livsmedelslärare, mitt eget expertområde.
I en annons nyligen efterfrågades minst ett års erfarenhet från branschen och två års erfarenhet som lärare. Då kan man inte låta bli att fundera: Är det alltså tillräckligt att ha gått gymnasiets livsmedelsprogram, jobbat ett år i ett kök och vikarierat ett par år för att sedan undervisa gymnasieelever och vuxenstuderande?
En fara att sänka kraven
Det är ett hån mot oss som lagt ett helt yrkesliv på att arbeta i branschen. Ett hån mot alla oss som valt att vidareutbilda oss, legitimera oss och kombinera vår erfarenhet med pedagogisk kunskap, ofta parallellt med jobb och familj. Det är också ett hån mot de universitetslärare som utbildar yrkeslärare med stor seriositet. Och det är ett hån mot Skolverket, vars riktlinjer verkar kunna ignoreras i praktiken.
Jag har arbetat i över 40 år och vet att jag fortfarande har mycket att lära – man blir aldrig fullärd i denna bransch. Men det är just därför jag ser faran i att sänka kraven så pass mycket. Hur ska vi kunna ge våra elever den kvalitet de förtjänar om vi inte kräver mer av dem som ska undervisa?
Visa respekt
Det handlar inte om att förminska yngre kollegor. Det handlar om att visa respekt för yrket, för pedagogiken och för de elever vi utbildar. Yrkeslärarna förtjänar högre status, bättre villkor och – framför allt – ett tydligt erkännande av den unika kompetens de besitter. Jag hoppas att fler vill lyfta denna viktiga fråga till en högre nivå – för våra elevers skull, och för att yrkesläraryrket inte längre ska ses som ett ”andrahandsval”.
Alberto Volkers är legitimerad yrkeslärare inom restaurang och livsmedel, utbildad vid Göteborgs universitet med över 40 års erfarenhet inom hotell- och restaurangbranschen – från små kvarterskrogar till stora och välrenommerade restauranger.
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Yrkesläraren.
LÄS ÄVEN: