Sommarskola ger lön till eleverna

En elev med icke godkända betyg ska inte behöva välja mellan att sommarjobba eller att gå i sommarskola, säger Lisa Flinth (L) i Landskrona, som har beslutat om sommarskola med lön till eleverna. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

I Landskrona ska elever få betald sommarundervisning. Ett motiv är att ungdomar inte ska välja bort godkända betyg för ett sommarjobb. Samtidigt ger betald sommarskola konstiga signaler till elever som kämpat, fått godkända betyg men inget sommarjobb, kommenterar Lärarförbundet i Landskrona.

Efter månader med distansundervisning riskerar många elever att gå ut skolan utan godkänt i vissa ämnen och utan gymnasieexamen.Den politiska majoriteten i Landskrona har därför beslutat att avgångseleverna i nian och trean på gymnasiet ska kunna gå tre veckors sommarundervisning. Dessutom ska de få betalt med samma timlön som ifall de hade haft ett feriejobb. Lösningen gäller både kommunala skolor och friskolor.

Halvkritiska

– Vi är halvkritiska till detta. Det är bra med sommarskola så att man kan få upp sina betyg om man missat något av någon anledning. Samtidigt ger det konstiga signaler till de elever som har fixat sina betyg och skött sig, säger Rebecka Kainulainen, ordförande för Lärarförbundet i Landskrona, och fortsätter:

– Det blir som en viss bestraffning för de elever som har fixat sina betyg och som inte fått sommarjobb på grund av att färre sommarjobb finns.

I nuläget har förvaltningen 90 anmälda sommarelever och det förväntas bli totalt 100–120 elever. Sista ansökningsdag är 30 maj.

Att hitta lärare till sommarundervisningen tror inte Rebecka Kainulainen är något problem och enligt henne är bemanningen löst för alla ämnen, utom en lärare i matte/svenska.

– Det finns många eldsjälar som ställer upp och jobbar. Det är inget som en arbetsgivare kan tvinga lärarna till och det har inte varit något problem att hitta lärare, säger hon.

Inga yrkesämnen

Yrkesämnen kommer inte att ges i sommarskolan.

– Tyvärr kommer elever som inte har godkänt i vissa yrkesämnen kunna erbjudas betald sommarundervisning i de särskilda ämnena. Detta för att karaktärsämnen är svårare att undervisa i eftersom volymnerna blir så små, säger Lisa Flinth (L), som är ordförande i utbildningsnämnen i Landskrona.

Varför inför ni betald sommarundervisning?

– Tanken bakom beslutet är att en elev som gått ut med icke-godkända betyg inte ska behöva välja mellan att gå sommarskola eller sommarjobba. Eleverna kommer då få betalt utifrån deras närvaro. Skulle de inte gå ut med ett godkänt betyg kommer ersättningen ändå betalas ut om de varit närvarande och ansträngt sig.

– Man ska inte behöva välja mellan ett sommarjobb och att läsa upp sina betyg. Efter att ha pluggat tre år på högstadiet eller gymnasiet är man trött och man vill gå vidare. När man då exempelvis har matten fräscht i minnet och inte fått godkänt är det bara den sista ansträngningen som krävs, svarar Lisa Flinth.

I Luleå har majoriteten sagt nej till Liberalernas förslag om sommarskola, berättar SVT.

Emma Engelmark (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger att skolorna har gett eleverna extra stöd under årets gång. Speciellt gäller det för treorna i gymnasiet.

Läs även: 

Lovskola räddar inte förlorad yrkeskunskap