”Press behöver inte vara negativt”

Sarah Bennett och hennes elever jobbar med loggbok, med avcheckning varje vecka, av flera olika anledningar. Foto: Sophie Lagerholm.

Stress är oundvikligt i bageri- och konditorbranschen. Att göra saker inom en viss tid vägs in i bedömningen i både examensarbete och yrkesprov. Men i den dagliga undervisningen ser det annorlunda ut. Sarah Bennett låter eleverna föra loggbok, vilket skapar struktur och trygghet.

Sarah Bennett och hennes bageri- och konditori-elever är mitt uppe i gymnasiearbetet. Eleverna på Stockholms hotell- och restaurangskola är inne i en period då deras arbete ska bedömas och bedömas igen, tre dagar i rad. De ska baka olika typer av matbröd, småkakor, bullar, wienerbröd, tårtor, mazariner, biskvier med mera. Listan är lång och samtliga produkter betygsätts av både lärare och yrkesverksamma från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, för här genomför eleverna sitt examensarbete och det nationella yrkesprovet samtidigt. Under läsåret har de provbakat allt, planerat och räknat ut mängden ingredienser och fått ordning på alla andra moment som krävs för att allt ska klaffa under provdagarna. Och allt det har förts in i en digital loggbok i Teams.

Sarah Bennetts elever har precis gjort sitt examensarbete och slutfört yrkesprovet. Foto: Sophie Lagerholm.

I dag går Sarah Bennett igenom elevernas loggböcker som har använts under hela terminen. Varje bagerilektion följs upp med elevernas egna tankar kring deras insatser i köket. Det är en del av Sarah Bennetts arbete med formativ bedömning.

– I loggböckerna brukar jag titta på hur de beskriver sitt arbete och om de har reflekterat över vad de har gjort. Om loggboken inte är fullständig får de chansen att revidera det de har skrivit. Då kanske jag skriver ”Varför tror du att det gick så här? Hur kan du göra annorlunda?”

Smidig arbetsprocess

Att föra loggbok digitalt, i Teams, underlättar det regelbundna arbetet. Även om det kräver mycket arbetstid för henne själv.

– Men det är det värt, säger Sarah Bennett som inte upplever att loggboken, med avcheckning varje vecka, skapar någon prestationsångest hos eleverna.

– Jag tror till och med att det är många som inte ens tänker på att loggboken vägs in i bedömningen. Kanske beror det på att vi börjar med loggbok redan i tvåan, så de får vänja sig vid den tidigt. Då blir det inte samma press, tanken är att det ska bli en normalitet.

Under examens- och yrkesprovet får eleverna baka bakelser, kakor och bröd på tid.

Stress är oundvikligt

Samtidigt behöver inte press och stress alltid vara negativt. Eller snarare, det ingår i arbetet som bagare eller konditor.

– Därför har vi yrkes- och examensproven på tid. Eleverna behöver förstå att man inte kan arbeta med en tårta i fem timmar. Som bagare och konditor måste mängder av produkter produceras inom en viss tid, säger hon.

Just det faktum att yrkesverksamma från branschen ska bedöma elevernas insatser brukar skapa nervositet.

– Bedömningen av branschen är oerhört viktig eftersom eleverna ska ut och jobba efter studenten.

Så här jobbar Sarah med loggbok

1. Låt eleverna föra en digital loggbok där de regelbundet reflekterar över sitt arbete hela läsåret. Då blir loggboken en naturlig del av undervisningen snarare än ett betygsverktyg.

2. Genom att bedöma och följa upp små moment ofta, i stället för att ha stora prov, minskar stressen. Eleverna vänjer sig vid att få feedback kontinuerligt och ser sin utveckling tydligare. Dessutom skapar det en känsla av att varje moment är hanterbart.

3. Ställ enkla frågor som: ”Vad gjorde du? Varför tror du att det blev så?” Genom att betona att det handlar om deras egna perspektiv sänks prestationskraven och reflektionen blir mer meningsfull.

4. Ge konkret feedback på elevernas arbete, gärna i stunden. Det skapar trygghet och transparens kring bedömningen. När eleverna får chansen att justera sina insatser minskar känslan av press.

 

För Sarah Bennett är loggboken och det formativa arbetet även ett sätt att se vad eleverna behöver hjälp med.

– Ibland kan det ju vara lite svårt med tonåringar. Man frågar ”Vad tycker du gick bra?” och får svaret ”Jag vet inte”. Man ställer följdfrågan: ”Vad är det du inte vet?” Och man får inte alltid ens ur dem det. Men med hjälp av loggboken kan jag säga att ”Oj jag såg i din loggbok att du tyckte att det gick så här förra veckan. Varför tyckte du det?” säger hon och fortsätter:

– Om man går den vägen brukar det ge väldigt mycket. Reflektion är en oerhört stor del av vår undervisning.

Rättvisa betyg

Sarah Bennett tror inte på stora prov i den löpande undervisningen. Hon checkar hellre av varje vecka med hjälp av småuppgifter.

– Mina elever får panik om man säger prov, så jag säger test. Men trots arbetet med loggbok är det givetvis helheten som bedöms. Det vet eleverna.

– Det minskar också stressen. Jag har aldrig haft elever som tycker att jag har satt ett orättvist betyg och jag tror att det beror mycket på att jag hela tiden ger dem direkt feedback på det de bakar. Och det blir enklare när man har en konkret produkt framför sig, vilket jag tror är en fördel för lärare i praktiska yrken.

Sarah Bennett

Ålder: 52 år.

Bor: Enskededalen, Stockholm.

Familj: Sambo.

Antal år i yrket: 20 år i bageri- och konditoribranschen och tio år som yrkeslärare.

Därför blev jag lärare: ”För att jag ville föra mina kunskaper vidare och hålla vårt fantastiska hantverksyrke levande.”