Forskaren: Låt estetiken ta plats i slöjden

Slöjd handlar om teknik och verktyg, men även om estetik. Den tidigare slöjdläraren Elisabet Jagell visar i sin forskning att ett större fokus på det estetiska kan gynna elevernas idéutveckling – om estetiken får finnas med i hela processen.

  1. ”Skissa med material”
    Många slöjdlärare har erfarit att elever har svårt att beskriva vad de vill göra, vare sig de vill berätta muntligt om idén eller skriva ner den. Elisabet Jagell testade därför, under de slöjdlektioner i årskurs 3 som hon arrangerade för sin forskning, att låta eleverna ”skissa med material”. Uppgiften var att skapa en skulptur.
    – De använde spillvirke för att föreställa sig hur deras skulptur skulle se ut. De slapp beskriva sina idéer verbalt och de kunde involvera fler sinnen. Det gav plats för det estetiska i ett tidigt skede.
  2. Ge estetisk input
    Slöjdlärare kan säga att elever ”saknar egna idéer” vilket ofta leder till att de ger dem färdiga mallar – där fokus enbart hamnar på teknik och verktyg. Detta bidrar till att det estetiska blir något som klistras på i slutet, inte något som finns med i hela processen. För att få in estetiken behöver eleverna få inspiration utifrån. Själv lät hon dem se skulpturer av en känd svensk skulptör.
    – Vi kan inte utgå från att de har kunskaper hemifrån om slöjd och hantverk, alla elever har inte föräldrar som tar dem på utställningar. Vissa vet inte vad en skulptur är!
  3. Låt eleverna arbeta i par
    Traditionellt arbetar elever var och en för sig i slöjden, grupparbeten är mer ovanliga. En viktig orsak är att det då står klart vem som får ta hem slutresultatet. I de lektioner Elisabet Jagell studerade uppmanades eleverna tvärtom att jobba två och två. Det ledde till bra dialoger, inte sällan med hjälp av kroppsspråk. Och tillsammans blev de bättre på att förklara för läraren vad de hade för idéer med skulpturen.
    – Vi såg att det blev ett bra driv i arbetet, de sökte varandras förståelse och de hjälpte varandra framåt i arbetsprocessen.
  4. Begränsningar skapar positiva utmaningar
    Hur stöttar man elever bäst i den kreativa processen? Att ha mycket material är förstås lockande och kan bidra till kreativiteten – men bland Elisabet Jagells elever uppstod också mot-satsen: När de hade få träbitar att arbeta med, eller få färger att välja mellan, tvingades de att tänka i nya banor. De fick igång idé-arbetet och fastnade inte i stereotypa uttryck.
    – En grupp som skulle tillverka en giraff fick helt enkelt strunta i att ge den några ben. Men det blev en giraff ändå, den fick en enklare form och ett tydligt estetiskt uttryck.