Uppmaningen till lärarna: ”Höj rösten för förskolan”

Anki Jansson talar vid en av Förskoleupprorets manifestationer

Anki Jansson talar vid en av Förskoleupprorets manifestationer

”Att delta i vår manifestation är inte bara en solidaritetshandling med kollegorna i förskolan, det är ett fackligt och professionellt ställningstagande för barns rätt till en likvärdig utbildning” skriver medlemmarna i Förskoleupproret, som arrangerar en protest mot arbetsvillkoren tillsammans med Sveriges Lärare och Kommunal.

Vi är många som är trötta nu. Trötta på tomma politiska löften, trötta på att inte bli lyssnade på, men framför allt, trötta på att se hur våra förskolor får allt sämre förutsättningar att ge barnen den trygghet, omsorg och utveckling de har rätt till.

Därför uppmanar vi i Förskoleupproret nu alla i Sveriges lärare att ställa sig bakom vår kamp och komma till vår manifestation i Stockholm den 24 maj. Vi behöver visa beslutsfattare att förskolan inte längre kan stå längst bak i kön när resurserna fördelas.

Sedan 2013 har Förskoleupproret drivit frågan om förskolans villkor, genom skrivelser, namninsamlingar, manifestationer och berättelser från vardagen. En vardag där barngrupperna växer, pedagogerna går på knäna och där planeringstid blivit en lyx.

Möts av tystnad

Trots våra insatser möts vi alltför ofta av tystnad eller svepande svar.
För oss som arbetar i skolan är det tydligt. Förskolan är inte bara starten på barnens utbildningsresa, den är en grunden i hela vårt utbildningssystem. En försämrad förskola påverkar inte bara barnen i stunden, utan hela deras framtid i skolan och i samhället.

När förskolan nedprioriteras i budgetförhandlingar är det inte bara ett svek mot barnen, det är ett svek mot hela professionen. Som lärare vet vi att goda förutsättningar i förskolan är avgörande för allt lärande längre fram.

Planeringstid har blivit en lyx

Därför är det viktigt att vi står enade. Förskolans villkor är inte bara en förskolefråga, det är en skolfråga. Det är en professionsfråga.
Att delta i vår manifestation är inte bara en solidaritetshandling med kollegorna i förskolan, det är ett fackligt och professionellt ställningstagande för barns rätt till en likvärdig utbildning. Ju fler vi är, desto starkare blir vår röst.

Vi kräver mindre barngrupper, mer tid för planering och reflektion, fler utbildade pedagoger och en arbetsmiljö som gör det möjligt att både orka och vilja stanna kvar i yrket.

Vi kräver en förskola där både barn och vuxna får det de har rätt till.
Nu är det dags att höja rösten. Förskolan angår oss alla, och kampen för framtidens skola börjar i de yngsta barnens vardag.

Manifestationen genomförs i Stockholm den 24 maj, samling klockan 11 på Raoul Wallenbergs torg.

Förskoleupprorets ledningsgrupp: Anki Jansson, Diana Hall, Katrin Nörthen, Annica Järking och Monica Lindström

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

LÄS ÄVEN:

Tusentals lärarjobb kan försvinna: ”Tickande bomb”

Utredaren: Minst fem timmar planeringstid för lärare i förskola och fritidshem