Skolverket granskar femton nya statsbidragstagare
Likvärdighet
Skolverket granskar 15 nya huvudmän som kan tvingas återbetala likvärdighetsbidraget.
– Det är lite för stor del av vår ekonomi som är osäker på grund av statsbidrag, säger Per-Erik Lorentzon, skolchef i Vaggeryd.
Den första granskningen resulterade i att sex kommuner och en enskild huvudman tvingades betala tillbaka sammanlagt 24 miljoner kronor.
Nu hamnar Vaggeryd, Ale, Hofors, Hylte och Hudiksvall under lupp, tillsammans med fristående huvudmännen Al-Azharstiftelsen, Bellevueskolan AB, Elma Scool AB, Frihab AB, Global Bridge i Sverige AB, Korallens Friskola AB, Landskrona School of Sports AB, Montemini Hbgs Montessoriskola AB, Safirskolan AB i Göteborg och The Learning Lab i Stockholm AB.
– Vi plockar ut huvudmän utifrån den kännedom vi har om deras ekonomiska status. Vi ska vara där det finns en hög risk för att man gjort fel med bidraget. Vi tror alltså att det finns en större risk att dessa huvudmän sänkt sina kostnader, säger enhetschef Andreas Spång vid Skolverket, till TT.
Myndighetens egen utredning av likvärdighetsbidraget visar att kostnadsvillkoren för bidraget på sikt riskerar att öka skillnaderna mellan kommuner. Kommuner som sparar på skolan kan inte få bidrag, vilket kan göra att utsatta kommuner avstår från att söka.
– Regeringen är medveten om den kritik som har riktats mot att detta i vissa fall riskerar att leda till att kommuner inte vågar söka likvärdighetsbidraget. Vi ska därför se över kostnadsvillkoret, för att bidraget även i fortsättningen ska kunna leda till stärkt jämlikhet och kunskapsutveckling i svenska skolor, säger utbildningsminister Anna Ekström (S), till Lärarnas tidning.
Ändå fortsätter granskningen av bidragstagarna medan regeringen tittar på Skolverkets rapport.
– Vi är en myndighet och vi förhåller oss till de lagar och förordningar som finns, och då måste vi kontrollera dem, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket, till Lärarnas tidning.
Katarina Ivarsson.
– Konsekvensen blir att vi sparar på annat håll inom barn och utbildning, säger hon.
Hon oroar sig inte heller för att behöva betala tillbaka pengar.
– Vi ligger på gränsen, men jag är inte orolig för att vi ska bli återbetalningsskyldiga. Vi har
haft noga uppsikt över vilka kostnader vi har sparat på, sådana som inte berör likvärdig skola-bidraget, utan förskolan och kultursidan, och för tre år sedan la vi ner de sista nationella programmen, säger hon.