Högskola pausar betald lärarutbildning
Lärarbristen Mälardalens högskola lägger sin betalda lärarutbildning på is på grund av bristande intresse från kommunerna, som tycker att satsningen är för dyr.
Den första kullen som studerar och arbetar samtidigt började i höstas. Nu ställer högskolan in antagningen till kommande hösttermin eftersom det finns för få jobb att erbjuda studenterna ute i kommunerna som ingår i samarbetet, vilket VLT var först med att skriva om.
– Den nedre smärtgränsen går vid 25 anställningar, annars går det inte ihop för högskolan. Därför pausar vi utbildningen och ser om det går att skruva på konceptet, säger Pia Lindberg, akademichef vid Mälardalens högskola.
först ut i landet med betald lärarutbildning kombinerad med arbete. Där finns inga planer på att lägga ned.
– Det går bra, men det finns utmaningar och för att det ska funka måste huvudmännen vara med på banan från början och vara drivande. Kommunerna här tycker att det är värt merkostnaden eftersom de har rekryteringsproblem. De får successivt ut mer och mer eftersom studenterna kan ta allt större eget ansvar i klassrummet, säger utvecklingsledaren Mats Tegmark.
Ersättningen är uppdelad på 9.000 kronor för utbildningen och minst 9.000 kronor i lön för halvtidstjänsten i skolan. Studenterna kan förhandla om lönedelen och har även möjlighet att få studiestöd av CSN. Många tänker ändå på summan 18.000 som en halvtidslön. Det motsvarar en heltidslön på 36.000.
– Det är en bra ingångslön som obehörig och jag förstår att det sticker i ögonen på vissa, men huvudmännen hos oss har valt att inte se det så. De menar att de inte kan sitta och vänta på att det ska komma färdigutbildade lärare, de vill vara med och bidra för att få fram fler. Det här är ett bra komplement när vi har en stor lärarbrist, säger Mats Tegmark.