Anders tog barnen ur skolan i coronakaoset – och flydde till gården i Norrland

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

När coronasmittan kröp närmare såg föräldern Anders Runhem bara en lösning – att lämna Täby med sina tre barn och flytta till Hälsingland.
– Det tog några dagar innan vi fick ordning på undervisningen, men nu har vi fått struktur på barnens skolarbete, säger han.

När det framkom att många av deras goda grannar kom hem från sportlov i norra Italien och visade symptom på sjukdom, flyttade Anders Runhem sin familj från stockholmsförorten Viggbyholm upp till Järvsö i Hälsingland.

– När det kom läkare i smittskyddkläder till grannarna ville jag inte att vi skulle vara kvar i Viggbyholm längre, säger han.

Nu bor familjen i sin Hälsingegård i Järvsö, en konferensanläggning som Anders driver och där allt avbokats på grund av coronasmittan.

– På så sätt en idealisk tillflyktsort där vi kan bo och bedriva skolarbete, säger Anders.

Han var tidigt påläst om corona och kände att det var rätt att ta barnen ur skolan för att inte utsätta sig själv och andra för smitta.

– Sverige har få sjukhusplatser per capita och då vi inte vet särskilt mycket om coronasmittan känns det bra att göra det vi kan för att inte belasta sjukvården.

– När vi började bunkra varor fick vi en del lustiga kommentarer, men jag är glad att vi gjorde det i god tid.

Familjen består av tre barn: I Drakskepsskolans förskoleklass går sexåringen, de andra två går i Bergtorpskolan, i nian och sjuan.

– För att kunna göra det nationella provet i svenska, som hölls när vi andra åkte upp, fick äldsta tjejen bo kvar hos sin pojkvän och hans föräldrar. Men nu är hela vår familj samlad i Järvsö.

”Skolorna var mycket förstående”

Anders Runhem har precis avslutat en lektion i fysik för de två äldsta när Lärarnas tidning når honom. Det fungerar riktigt bra.

– Jag är allmänt intresserad av fysik, men mycket går naturligtvis att googla fram. Känns nästan bra att inte veta allt exakt, utan få diskutera frågorna tillsammans med barnen och lära av varandra. På youtube finns också massor att nyttja naturligtvis.

Vilka reaktioner fick ni när barnen togs ur skolan?

– Skolorna var mycket förstående, men poängterade samtidigt vikten av att vi skulle hålla oss uppdaterade med lärare, för att kunna följa med undervisningen.

Anders Runhem tog familjen till Järvsö när coronasmittan kom.

– Det tog några dagar innan vi fick ordning på undervisningen, men nu har vi fått struktur på skolarbetet.

Anders Runhem är kritisk till att myndigheterna kommit med så många diffusa besked angående förhållningssättet till coronaviruset.

– Det har satt skolorna i en kinkig situation, som kunde ha undvikits om de fått tydligare direktiv från början.

Hur länge Anders Runhem med familj kommer att stanna kvar vet han inte.

– Det vore skönt att veta naturligtvis, men vi är nog inställda att det blir en längre tid.

Andra föräldrar har gjort som Anders och lyft bort sina barn ur skolan.

Ogiltig frånvaro vid oro

Rektor Gunilla Ordell på Drakskeppsskolan (F-5) vill inte diskutera enskilda fall eller hur många föräldrar som håller sina barn hemma på grund av rädsla för coronaviruset.

– Vi följer Skolverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bedriver undervisning så länge vi anmodas göra det. Är man smittbärare eller har någon i familjen som är smittbärare så registrerar vi giltig frånvaro. Är man hemma på grund av oro utan att någon bär smitta så är det ogiltig frånvaro.

Som flera medier rapporterat, ser många kommuner att föräldrar håller barnen hemma mot myndigheternas rekommendationer. Folkhälsomyndighetens kommentar till Expressen var: ”Enskilda föräldrar som fattar andra beslut får i första hand diskutera detta med sin skola. Vi som statlig myndighet säger ingenting om enskilda människors egna beslut.”

Lärarnas tidning har sökt Bergtorpsskolans rektor för en kommentar, men ej fått kontakt.