Klassmentorer – nödlösningen alla vill ha
Reportage Det började som en nödlösning på lärarbristen i Lycksele. Men efter ett och ett halvt år med klassmentorer hotar lärarna med att säga upp sig om de försvinner.
”Nu räcker jag till för alla barn”, säger läraren Sofie Halvarsson.
Foto: Linda Eliasson
Sjukskrivningarna bland lärarna på skolan har också gått ner. Hösten 2017 halverades sjukfrånvaron jämfört med året innan, enligt Lycksele kommun.
Forskarna undersöker även klassmentorernas arbetsmiljö. Dessa uppger i intervjuerna att de känner att de gör nytta, och att deras arbete är givande, men också krävande.
– Lärarna är lite oroliga för klassmentorernas arbetsmiljö, att de har svårt att ta raster. Det är jätteviktigt att man vid en sådan här omorganisering inte skjuter arbetsbelastningen till en annan grupp, säger Maria Nordin.
Hon och hennes forskarkollega ska under året följa upp såväl klassmentorernas som lärarnas arbetssituation.
Klassmentorerna som vi träffar under vårt besök på Norrängsskolan bekräftar att de tar ett stort ansvar för hur eleverna mår. Det handlar mycket om att lyssna och peppa, berättar Mikael Göransson. Varje dag möter han två elever, varav den ena har npf, en kvart före skoldagens början för att de ska få en trygg start och struktur på dagen.
När jag frågar om det inte är ett tungt uppdrag säger Mikael Göransson att det svåra är att han bara kan hjälpa barnen inom ramen för skolan. Ibland oroar han sig över vad som ska hända när de går vidare till högstadiet.
– Men vi ska ju inte lösa problemen, det har skolkurator och elevhälsan hand om. Vi ska bara finnas som en trygg hand, så att de kan komma till oss om de är ledsna eller arga.
Mentorerna har, liksom lärarna, gått kurser i lågaffektivt bemötande och hört på föreläsningar om Asperger.
– Jag tycker nog inte att det fattas kunskaper. Jag tror skolan har gjort ett bra val som anställt folk som har olika erfarenheter och inte har jobbat i skolans värld. Vi hittar andra lösningar tack vare det. Har man jobbat med ett idrottslag eller människor på något sätt, eller har egna barn, så vet man vad man vill av skolan.