Såpbubblor – vi har receptet
Pedagogiska tips
I pappersupplagan av Lärarnas tidning nr 9 publicerade vi en läsarbild som lärarstudenten Jenene Strand skickat in. Bilden föreställde ett NO-projekt med jättesåpbubblor.
Läsare har hört av sig och efterfrågat hur man gör. Här delar Jenene Strand frikostigt med sig av receptet och hur de konstruerade såpbubblehållaren, en så kallad wand.
Jenenes såpbubbel-mix
Till 4 liter bubbelmix behövs:
Det behövs också en stor 7–10-liters ren skål att blanda mixen i.
Förvaringsbunkar, t.ex. rena 1–5-liters plastburkar med bra lock.
Så gör du:
Undvik att få bubbelmix i ögon/mun!
Om ingredienserna
Guarkärnmjöl (E412) kommer från en baljväxtliknande sojaböna som används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Mjölet är ätbart och används i bland annat glass. Mjölet klumpar sig i vatten och måste därför röras ut först i glycerol. Guarkärnmjöl kan köpas via internet. En liten påse, som räcker till många blandningar, kostar ca 50 kr.
Glycerol är inte ätbart. Det är kemiskt bundet i fett (E422) och används bland annat i tvål. Det kan köpas på apoteket, ofta måste man fråga.
Här syns hur man knyter fast garn/snöre på pinnen. ”Som extra skydd satte jag sugrör och använt gummiband för att knyta fast garnet runt pinnen”, skriver Jenene Strand. ”Använd en mutter som tyngd. Man kan göra mycket större öglor för större bubblor, men öka då längden på pinnarna (bäst är runda trä- eller bambupinnar).” Foto: Jenene Strand
Så gör du såpbubblehållaren
Se till att alla redskap är rena. Fett och smuts kan försämra bubbelmixen, till exempel om bubbel-wand (stav) och garn legat på marken. Ju äldre mixen är, desto sämre kvalitet på bubblorna, speciellt de stora bubblorna.
Använd träpinnar till wand/stavar och 100 procent rent, ganska tjockt, bomullsgarn (garn eller snören av syntetiska material kan göra att bubbelmixen inte sugs upp och därför släpper).
En mutter på garnet gör att det blir lättare att dra ut stora öglor som man blåser på eller drar ut i vinden.